Daewoo rijdt lek

Print
De Zuid-Koreaanse autoproducent Daewoo heeft de procedure tot faillissement ingezet. Het bedrijf is dus juridisch nog niet failliet. De vakbonden waren niet bereid om met de schuldeisers over het ontslag van 3.500 van de 18.000 werknemers te onderhandelen. Ook bij de Belgische dealers wordt het nagelbijten. Ze hopen dat General Motors het merk alsnog overneemt.
BR>Daewoo was al lang ziek. Het autobedrijf had de schulden hoog opgestapeld. Daewoo moest gisteren officieel een schuld van 2 miljard frank aflossen maar bleef in gebreke. De directie hoopte de situatie alsnog te deblokkeren door harde herstructureringsmaatregelen uit te dokteren maar de vakbonden wilden niet mee marcheren. De banken knipten de laatste financieringslijnen daarop door. Waarop het bedrijf de procedure tot faillissement inzette. Op die manier krijgt het concern juridische bescherming tegen zijn schuldeisers en kunnen de herstructureringen makkelijker afgedwongen worden. Het dreigende faillissement van Daewoo dreigt nu ook dramatische uitlopers te krijgen naar zowat 500 grote toeleveranciers die 300.000 mensen tewerkstellen.
Ook bij de dealers van het Zuid-Koreaanse merk in België hebben de moeilijkheden voor onrust gezorgd. Ze hopen alsnog dat General Motors en Fiat hun eerder bod op het merk zullen handhaven. "Daewoo zal als merk niet verdwijnen", zegt Diane Wéry van Garage Marcel in Lint. "We hebben er alle vertrouwen in dat General Motors de activiteiten desnoods zal overnemen. Maar inderdaad, de klanten bellen ons ongerust op. Ze vragen bv. of hun garanties nog wel blijven lopen."
Ook Willy Put van Daewoo De Voorkempen reageert wel even ongerust. Ook hij kijkt in de richting van General Motors. "Neen, ik heb nog niets gehoord van Daewoo Belgium zelf. Maar kom, ze zullen het er zeer druk hebben zeker?"

Stocks


Bij Daewoo Belgium in Vilvoorde wuift Yves Decauwer alle ongerustheid weg. "Daewoo is nog altijd niet failliet. De fabriek blijft draaien, onze stocks zijn op peil en er zijn nog nieuwe auto's onderweg naar België. Er zijn helemaal geen problemen, alles loopt verder als normaal." De aanvraag tot faillissement garandeert Daewoo volgens Decauwer precies enige ademruimte om de gesprekken met bv. General Motors rustig af te werken.
Daewoo zette dit jaar al 6.000 nieuwe wagens af in België. Het Belgische wagenpark telt al ruim 20.000 Daewoo's. Het netwerk bestaat uit 80 lokale dealers.

.

Nu in het nieuws