Bekaert wil uit de schaduw

Print
Bekaert laat van zich horen. De laatste echte Vlaamse multinational leefde tot nog toe een vrij teruggetrokken bestaan in een uithoek van West-Vlaanderen. De nieuwe voorzitter, Paul Buysse, wil daar verandering in brengen. Hij nodigde alle relaties van het staaldraadconcern uit op een ontmoeting in de Brusselse Warande. "En neen, dit heeft niets te maken met de zwakke beurskoers van ons bedrijf", zegt vice-president Willy Snaet.
BR>Het gaat snel bij Bekaert. Begin dit jaar trokken de familiale aandeelhouders voor het eerst in de geschiedenis van het 120-jaar oude concern een buitenstaander aan als voorzitter voor de raad van bestuur. Ze kozen voor de Antwerpenaar Paul Buysse die eerder een internationale carrière uittekende bij de Britse groepen BTR en Vickers.
Buysse voelt best aan hoe Bekaert effectief weggedoken leeft in Zwevegem, de bakermat van het concern. Hij wil de deuren daarom open gooien, de groep duidelijker in beeld brengen. Bekaert is alles bijeen een concern dat mag worden gezien. Met een omzet van meer dan 100 miljard frank en meer dan 16.000 werknemers heeft de onderneming vooral een sterke marktpositie opgebouwd in Latijns-Amerika en in Azië. En dit dan niet alleen met een traditioneel product als staaldraad en staalkoord. In de afgelopen 10 jaar heeft Bekaert geïnvesteerd in de vernieuwing van zijn productassortiment. Het ging ook in de richting van de zogenaamde nieuwe materialen. Bekaert heeft zich daarbij gepositioneerd op de markt van zonnecellen, composietmaterialen en flinterdunne vezels.
Maar kennelijk moet het profiel van het bedrijf in de komende weken worden bijgewerkt. Het nieuwe Bekaert zal vooral uitgedragen worden door Paul Buysse. Terwijl de ingenieurs onder leiding van afgevaardigd-bestuurder Raf Decaluwé verder werken aan de vernieuwing van het productie-apparaat gaat Buysse de straat op. Onder de opgemerkte gasten in De Warande waren vooral veel bankiers, beursanalisten, consultants en vertegenwoordigers van investeringsvennootschappen.
Moet de nieuwe voorzitter de beurskoers van Bekaert omhoog praten?
Willy Snaet, vice-president: In geen geval. De koers van de aandelen draagt onze bekommernis in de gegeven omstandigheden niet weg. Het gaat om de positionering van het bedrijf naar buitenuit. Wij willen Bekaert meer bekendheid meegeven. Zeker in eigen land, maar ook in het buitenland. We gaan volgende week bv. naar Parijs.
Toch staat de koers van de aandelen Bekaert erg laag?
Klopt, maar dat moet je relativeren. Onze beurskoers is een goede weergave van onze boekwaarde. We halen nu een koers/winstverhouding van zowat 12. Dat lijkt me redelijk. In verhouding tot wat de ondernemingen uit de zogenaamde nieuwe economie halen zitten we weliswaar laag, maar of dit wel verantwoord is? Wat de laatste maanden met sommige aandelen uit de hightechsector gebeurde lijkt me veelbetekenend.

Hemiksem


Hoe gaat het ondertussen met de Vlaamse vestigingen van Bekaert? In de afgelopen jaren hebben die nogal wat ellende meegemaakt?
Joseph De Neve, executive vice president: We hebben moeten herstructureren en rationaliseren, dat is een feit. Maar al onze fabrieken zijn nu weer gezond. Het loopt goed.
Hoe gaat het er aan toe in Hemiksem?
De fabriek is afgeslankt tot een tewerkstelling van zo'n 550 mensen. Hemiksem is nu een specialist in speciale draad voor bv. telecomkabels.
En Lanklaar?
Ook helemaal terug van weggeweest. Onze 300 werknemers produceren er vooral staalkoord voor autobanden.

.

Nu in het nieuws