Wall Street tipt toch op Bush

Print
De financiële markten blijven geloven dat Bush gewonnen heeft. Op Wall Street gingen vooral de aandelen van de farmabedrijven en de tabaksindustrie naar omhoog. Ook de aandelen van Microsoft werden sterk gekocht. De dollar ging aanvankelijk klimmen maar zwakte die stijging naderhand weer af.
BR> Ook de beurs van New York weet best dat Bush nog niet gewonnen heeft. De Amerikaanse speculanten hebben echter al posities ingenomen en houden het erbij dat Gore geen kans meer maakt. Ze kochten daarom in de eerste uren van de beurshandel vooral aandelen van Merck, Eli Lilly, Johnson & Johnson en Pfizer. De geneesmiddelenindustrie was een van de grote tegenstanders van Gore. Die had de kiezers beloofd dat hij de farmabedrijven zwaar zou aanpakken. Als gevolg daarvan waren de koersen van die ondernemingen tijdens de afgelopen weken zwaar gedaald.
Ook de tabaksnijverheid was de geliefkoosde schietschijf van Gore geweest. Hij had nog meer inspanningen beloofd om het roken van sigaretten af te remmen. Speculanten kochten daarom vooral aandelen van Philip Morris. Het bedrijf heeft heel wat processen lopen en zag de toekomst niet zo rozig meer in. Met Bush zou dat anders kunnen worden.
Er gingen ook opvallend veel aandelen Microsoft over de toonbank. Het concern van Bill Gates was niet zo geliefd bij de Democraten van Clinton en Gore. De administratie wil Microsoft opsplitsen in twee afzonderlijke bedrijven. Gates verzet zich daartegen. De koers van Microsoft ging 3 tot 4% hoger.

Dollar


Toen de televisiezenders bekend maakten dat Bush gewonnen had ging de dollar meteen flink klimmen. De euro zakte onder al dat geweld weg tot nog hooguit 0,85 dollar. Toen de onzekerheid toenam kon de euro in de loop van de dag een deel van het verloren terrein heroveren.

.

Nu in het nieuws