Boekenbeurs zit zonder Bookerprijswinnaar

Print
Bij de stand van Prometheus, binnen de grote van Standaard Uitgeverij, staat niet in gouden letters Bookerprijswinnaar 2000 bij De blinde huurmoordenaar van Margaret Atwood. Op één boek na is het tijdelijk uitgeput.
BR>In 2000 maakt Atwood (60), een van de meest prominente schrijvers uit Canada, van haar vierde Bookernominatie uiteindelijk de prijs. In de Booker-polls in Groot-Brittannië was ze de absolute favoriet. Had uitgeverij Prometheus dan geen extra boeken kunnen leveren aan België?
Rein Janssens, verantwoordelijke import Standaard Uitgeverij: "Misschien was ze de gedoodverfde winnares... Na de bekendmaking van de naam worden alle nog voorradige exemplaren opgeëist door de boekhandels. Alles is uitgeleverd in België. Maar Prometheus heeft voldoende voorraad in Nederland. Uiterlijk vrijdag hebben we de boeken weer op de Beurs, belooft Amsterdam."
Margaret Atwood is romancière, dichteres, critica en feministe. Dat laatste leverde haar wel vaker het epitheton 'fenominaal' op. Ze schreef intussen meer dan dertig boeken, die stuk voor stuk rijk zijn, intens, intrigerend, grimmig, geestig en gelaagd.
Het bekroonde boek The Blind Assassin, De blinde huurmoordenaar, was in het Engelse taalgebied echt met toeters en bellen ontvangen. De Nederlandse vertaling krijgt nu met de Bookerprijs een vliegende start. Het boek vertelt het verhaal van Iris Chase, die op haar tweeëntachtigste terugkijkt op haar ongewone leven. Chase werd namelijk in één klap beroemd met de publicatie van het boek De blinde huurmoordenaar. Bent u nog mee?
Op haar site stond gisterochtend al: she won! met drie regels bedanking van Atwood zelf en "I'm deeply honoured", ik voel me erg vereerd.
Margaret Atwoord: De blinde huurmoordenaar, Prometheus, 595p, 820 frank.

.

Nu in het nieuws