VRT heeft exclusieve rechten op Toon Hermans

Tijdens Nekka 2000 zong Bart Peeters voor een vol Sportpaleis

24 rozen

als hommage aan de toen pas overleden Toon Hermans. Voor TV1 maakt hij op dit ogenblik een reeks programma's over het leven en werk van de cabaretier. Het eerste deel, dat bestaat uit de hoogtepunten uit zijn carrière, zal vermoedelijk worden uitgezonden op oudejaarsavond. De VRT heeft de exclusieve rechten verworven op de shows van Toon, en is daar terecht fier op.

BR>Na het overlijden van Toon Hermans werd door zijn erfgenamen besloten tot de oprichting van een

Stichting Toon Hermans

. Doel van de oprichting is het bewaren en beheren van het artistieke erfgoed van Toon en het bevorderen van de ideeën waar hij voor stond. In het bestuur zetelen zonen Maurice, die 25 jaar lang Toon als manager en repetitor begeleidde, en Gaby die als televisieproducent tekende voor de laatste vier onemanshows. Voorzitter is Herman Van Hove van Uitgeverij Biblo in Kalmthout, vriend van Toon en zijn laatste manager.

Drie projecten konden door de mensen van de Stichting al worden voorgesteld. Dit gebeurde in het Koninklijk Theater Carré aan de Amstel, het tweede thuis van Toon. Filmmaker Martin Maat was getuige van de creatieve laatste maanden van Toons leven. Maat heeft op basis van gesprekken met Toon en van beelden van de repetities van zijn nieuwste liedjes een ontroerende, eerlijke documentaire gemaakt.

En de wind zong

wordt door de AVRO uitgezonden op nieuwjaarsdag 2001.

Uitwuiven

Vlaanderen wuift Toon uit

is de titel van de hommage die Bart Peeters op TV1 presenteert op het einde van het jaar. "Ik moet er hierbij de nadruk op leggen dat Toon de hoofdrol speelt. Ikzelf zal heel zelden in beeld komen. Eigenlijk heb ik mijnheer Hermans leren kennen, toen ik samen met Astrid Joosten een huldeprogramma rond hem moest presenteren. Toen we bij hem thuiskwamen was hij vooral poeslief tegen Astrid, want vrouwelijk schoon liet hem zeker niet onberoerd. Wij hadden met de Radio's toen net een grote hit met

She goes nana

."

"Ik herinner me dat hij er me toen trachtte te overhalen om die Engelse popdeuntjes te laten voor wat ze waren, en Nederlandstalige inhoudelijk sterke dingen te gaan zingen. Toen wilde ik niet naar hem luisteren, en hebben we zelfs kort nadien een uitgebreide Europese tournee gedaan. Maar de jongste tijd denk ik dikwijls terug aan die woorden, en ben ik al zo ver gevorderd dat ik af en toe wel eens in het geheim iets uitprobeer in de richting die hij toen aanduidde. Je ziet dus maar..."

Na een heus hommageprogramma gaan de volgende afleveringen, die in het voorjaar worden uitgezonden, meer thematisch in op leven en werk van de man, die ook in Vlaanderen zeer geliefd is. De VRT heeft de exclusieve rechten van elf shows, die een periode van veertig jaar overspannen (1958-1997). Op basis van dit materiaal, allerlei archiefbeelden en nieuwe interviews met vrienden, collega's en fans maakt TV1 een reeks programma's, die een uitgebreid en genuanceerd beeld schetsen van Hermans.

En dan is er nog de cd

Als de liefde

, die vanaf begin volgende week in de Belgische en Nederlandse platenzaken ligt. Hierover zegt manager Herman Van Hove: "Aan de liedjes die op deze cd staan, heeft Toon letterlijk tot de laatste dag van zijn leven gewerkt. Met hart en ziel. Toon zei dat hij de mooiste liedjes van zijn leven heeft gemaakt. Aan de al zo rijke schat aan beeld- en klanksouvenirs voegt Toon Hermans nu

Als de liefde toe

: zijn laatste en mooiste geschenk aan zijn grote liefde, het publiek, de mensen."

Nu in het nieuws