Marc de Bel toont trailer van verfilming Bagbag-juweel

Print
De Antwerpse Boekenbeurs heeft gistermiddag voor een eivolle, jeugdige zaal de trailer getoond van Blinker en het Bagbag-juweel, de tweede film naar het werk van succesauteur Marc de Bel. Blinker 2 zit vanaf 20 december in de bios. "Film 2 is nog beter dan één", zegt hoofdacteur Joren Seldeslachts. Dat belooft voor de volgende negen. Ook De Bels Boeboeks gaan multimediaal: ze komen volgend jaar op cd-rom en als strip.
BR>Keutelspannende, slappelachgrappige en vlinderfladderige avonturen die bruisend een broeiend compostkop buitenstromen. Daar staat Marc de Bel voor. Tel daarbij milieubewust, kindvriendelijk, superverkoop en sinds Blinker 1: film.
"Ik heb ooit een keer gezegd: ik beloof nooit twee keer hetzelfde te doen", zegt Marc de Bel. "En hup, hier zit ik vol verwachting voor de tweede Blinkerfilm. Het heeft iets van gewenning, maar andere kant is deze film ook weer wat nieuws, natuurlijk."
Ook in Blinker en het Bagbag-juweel heeft De Bel een cameo-rolletje en ook aan dit scenario werkte hij mee, maar hij was minder op de set dan bij Blinker en de Bakfietsbioscoop.
"Helaas, door omstandigheden", zegt hij. "Ik heb een maand in Frankrijk gezeten. Bij De Bakfietsbioscoop zat ik elke dag op de set. Nu had ik twee draaidagen en dan ben ik naturlijk blijven plakken, maar verder ben ik maar drie keer gaan kijken."
"Blinker en het Bagbagjuweel moet nog beter dan de eerste zijn", verwacht Marc de Bel. "Dit boek is veel meer geschikt om te verfilmen dan De Bakfietsbioscoop. Alleen had je die als intro nodig. Bovendien veronderstel ik dat de jeugdzonden geen tweede keer worden gemaakt."
Ook Blinker zelf - Joren Seldeslachts - is overtuigd van de kwaliteit. "Beter, spannender, toffer nog", zegt Joren. "Om te spelen? Neen. Spelen is niet spannend. Da's gewoon werken, maar wel plezant, natuurlijk."
Mark Tijsmans van de Ketnetband (en ja, ook Flikken) schreef de titelsong van de film: Zweven. Gisteren was hij uitzonderlijk al te koop op de Beurs, vanaf 18 november overal elders te vinden. "Ik was al langer een De Bel-lezer en fan", bekent Mark. "Ik maak geregeld recensies voor Ketnet. De Bel is boeiend en leuk. Zo vond ik ook de vraag om een liedje te schrijven over de liefde. Ik heb er drie gemaakt en Zweven is eruit geplukt."
"Mijn eerste filmmuziek", knikt hij. "Die is een beetje andere stijl dan de Ketnetband, maar dit nummer is dan ook voor film. De Ketnetband maakt hier even als toerist een uitstapje."
Voor De Bel lijkt film allesbehalve een uitstapje. Als Cine 3 de optie behoudt, dan wachten de De Belfans - pardon de Belhamels - nog een mooie toekomst. "De optie geldt voor 11 films, waarvan er nu twee zijn ingeblikt", glundert Marc. "En ja, de mensen van Cine 3 geraken steeds dichter bij Spielberg..."
De titel van de volgende verfilming kan hij nog niet verklappen. "Ik twijfel nog tussen twee boeken", zegt Marc. "Maar ik kan wel zeggen dat ik begonnen ben aan een nieuwe Blinker..."
Wat evengoed vaststaat, zijn de cd-rom en strips van de aardwezens Boeboeks. "Ivan Adriaenssens en Michael Vincent, die respectievelijk achtergrond en figuren voor de cd-rom verzorgen, gaan ook een stripversie maken. We beginnen met de bestaande verhalen, maar vervolgens schrijf ik nieuwe teksten voor strips."
"Alle Boeboekstrips zullen verschijnen op Boeboekproof papier", haast Marc zich. "Dat betekent milieuvriendelijk. Het eerste album wordt Piepel ziek en vormt het eerste deel van Het web van de Suikerspin."
Op de cd-rom kunnen kinderen mee op queeste en Soeza helpen om de doodzieke Piepel te redden. Al is het daarvoor nog even wachten op de lente. "Blinker helpt je de winter door", lacht Marc.

.

Nu in het nieuws