Japanners onderzoeken DNA Toetanchamon

Print
TOKIO - Japanse wetenschappers gaan Egyptische archeologen helpen om het DNA van de legendarische farao Toetanchamon te testen. Het is de bedoeling de afstammingslijn van de oude koninklijke dynastie te onderzoeken.
BR>Archeologen en dokters van de universiteiten van Waseda (Tokio) en Nagoya starten in december het DNA-onderzoek. Ze werken hiervoor samen met de Egyptische overheid en de universiteit van Cairo. De wetenschappers gaan de kist van de farao openen om haar- of beenderresten van de mummie van Toetanchamon te verzamelen. Het is voor het eerst in dertig jaar dat de sarcofaag wordt geopend.
Het is de bedoeling het erfelijk materiaal van Toetanchamon te vergelijken met dat van zijn vader. "We willen de afstammingslijn van de koninklijke dynastie vastleggen", aldus het onderzoeksteam.
Toetanchamon, farao van de 18de dynastie, kwam op negenjarige leeftijd op de troon van Egypte. Hij overleed op 18-jarige leeftijd. Zijn rijk versierde sarcofaag werd in 1922 in de vallei der koningen ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter.

.

Nu in het nieuws