Speelse kennis op een schijfje

Print
Hebben we nu 9 of 10 planeten in ons zonnestelsel en hoelang is het alweer geleden dat de eerste mens een wandeling op de maan maakte? Wat is een zwevende rib en waarvoor dient het strottenhoofd? Hoe vliegt een libel en behoort een paard tot de familie van de onevenhoevigen? Allemaal vragen waarbij we soms lang naar het antwoord moeten zoeken. Een naslagwerk op cd-rom kan hier snel soelaas brengen. Als het antwoord op moeilijke vragen in een mooi kleedje zit en op een speelse manier wordt gebracht, zijn we helemaal tevreden. De Interactief-serie van Denda voldoet aan deze normen. Een eenvoudig navigatiesysteem zorgt voor een snel en duidelijk overzicht van telkens 100 thema's. De teksten zijn kort en helder geschreven en geven je onmiddellijk de nodige informatie. Tekeningen, foto's en videoanimaties maken duidelijk wat met woorden soms moeilijk is uit te leggen. Een ingebouwde mediabrowser laat je eender welke afbeelding opsnorren en indien nodig afdrukken. En als je graag quizzen oplost, kun je je kennis testen aan de hand van theorievragen. Wie het speelser wil, kan puzzels maken of Memory spelen. Uiteraard is er Internettoegang voor aanvullende informatie. Echte bollebozen zullen teleurgesteld zijn door de beperkte informatie en de nadruk op het visuele. De Interactief-serie is dan ook geen encyclopedie maar veeleer een interactief boek met vele tekeningen en animaties en korte teksten.
BR>

Heelal


Het heelal Interactief leert je meer over de zon, de planeten, asteroïden, kometen en de melkweg maar ook over de astronomie in het dagelijks leven. Als extraatje krijg je voor alle maanden de stand van de sterrenbeelden. In De mens Interactief ontdek je de binnenkant en de werking van het menselijk lichaam. Je krijgt een multimediale rondleiding langs je spieren, ademhaling, hart- en vaatstelsel en afweersysteem. Verwacht hier geen medische encyclopedie maar je zult wel begrijpen hoe het allemaal werkt. Het dierenrijk Interactief neemt je mee naar het koninkrijk der dieren. Van aalscholver tot zwijn, van vis tot vogel, van insect tot weekdier, allemaal hebben ze een plaatsje op de cd-rom. De vele videoanimaties en afbeeldingen geven je een schitterend beeld van de diversiteit van het dierenrijk. Interessant is zeker het evolutieschema (welk dier is de voorvader van bijvoorbeeld de walvis) en de mogelijkheid om met een röntgencamera de inwendige organen of het skelet van een dier te bestuderen. Ongetwijfeld de beste van de drie.
De Interactief-serie biedt je leuke, pretentieloze cd-roms. Gezien de lage prijs (795 fr. per set van 2 cd-roms) zeker een koopje.

Encycopedie


De Encyclopedie-serie van Denda gooit het over een andere boeg. Hier ligt de nadruk duidelijk op de tekst en dienen de afbeeldingen en videofilmpjes om het geschrevene te ondersteunen. Een overzichtje. De Vijverencyclopedie vertelt je alles over de aanleg en het type van vijver die best past in jouw tuin. Je vindt er de voor- en nadelen van de verschillende planten en vissen en uiteraard hoe je het poeltje nadien onderhoudt. Overigens een tijdrovende bezigheid. Als de fonteintjes spuiten en de vrienden je noeste arbeid komen bewonderen, is het tijd voor een drink glas. De Wijnencyclopedie leert ons de champagne koel te serveren. Bij de zalm (niet die uit de vijver!), die we nadien opdienen, hoort een lekker glas wijn uit Nieuw-Zeeland. Verder vinden we teksten over de oorsprong van de wijn, het vinificatieproces, de wijnsoorten en -streken, het -jargon en een deeltje over hoe je zelf wijn kunt maken. Als extraatje krijg je een databank, waarin je zelf je wijnen kan invoeren, inclusief het wijnetiket. In de Encyclopedie-serie gaat het er soberder aan toe dan in de Interactief-serie . Minder animaties, minder speels maar meer informatie. Ook hier voor een zacht prijsje, 995 fr. per cd-rom.
Cd-rom Het heelal Interactief (Windows), Denda, 795 fr. Oordeel: ***
Cd-rom De mens Interactief (Windows), Denda, 795 fr. Oordeel: ***
Cd-rom Het dierenrijk Interactief (Windows), Denda, 795 fr. Oordeel: ****
Cd-rom Vijverencyclopedie (Windows), Denda, 995 fr. Oordeel: ***
Cd-rom Wijnencyclopedie (Windows), Denda, 995 fr. Oordeel: ***

.

Nu in het nieuws