Insect levert nieuw soort antibiotica

Print
Insecten rekenen in hun korte leven snel af met talloze bacteriën. Onderzoekers in Amerika hebben nu in een kever een groep eiwitten gevonden die korte metten maakt met bacteriecellen. Uit deze eiwitten kunnen nieuwe antibiotica worden gemaakt.
BR>Insecten hebben een heel eigen manier om infecties te weren. In plaats van antilichamen in de strijd te gooien, gebruiken insecten peptiden als wapen. Peptiden zijn kleine eiwitmoleculen. Deze eiwitten prikken een gat in de celwand van de belagende bacteriën. Datzelfde doen ze ook bij dierlijke cellen, waardoor ze dus giftig zijn en onbruikbaar als medicijn.
Maar Laszlo Otvos van het Wistar instituut in Philadelphia heeft nu een groep eiwitten geïsoleerd die zich richt op specifieke moleculen binnen in de bacterie. De peptiden zijn gehaald uit een tor en pyrrhocoricine gedoopt. Uit testen bij muizen blijkt dat de peptiden hen beschermen tegen onder meer salmonella.
"Met dit gereedschap in handen is het mogelijk selectieve antibiotica te maken die zich richten op slechts één bacterie", zegt Otvos. "Voorwaarde is wel dat we tegelijk meer verfijnde diagnoses kunnen stellen. Tot nu geeft een dokter het liefst een zo breed mogelijk werkend middel, omdat hij niet zeker weet welke bacterie de patiënt heeft geïnfecteerd."

.

Nu in het nieuws