Ebola is dodelijk maar 'dom' virus

Print
Sinds het uitbreken van het Ebola-virus op 14 oktober zijn al 92 mensen aan de ziekte bezweken. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten van het Midden-Afrikaanse Oeganda maandag bekend. Hoe gevaarlijk is Ebola?
BR>Het Ebola-virus is dodelijk maar dom. Het virus doodt driekwart van zijn slachtoffers binnen drie weken, maar sterft hierna samen met zijn gastheer. De kans dat de epidemie zich in Oeganda uitbreidt, is daardoor klein. "Vergeleken met HIV is Ebola peanuts", zegt professor Van der Groen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen.
De gruwelijke wijze waarop Ebola-slachtoffers in korte tijd sterven, spreekt zodanig tot de verbeelding dat wereldwijd grote ongerustheid ontstaat. Maar dat beeld moet worden genuanceerd, vindt Van der Groen. "Wereldwijd zijn nu 1.500 tot 2.000 gevallen van Ebola bekend. Zestig tot zeventig procent overlijdt. Maar vergeleken met aids stelt dat niets voor. Het HIV-virus kennen we pas sinds 1983 en daar lijden inmiddels 40 miljoen mensen aan."

Epidemie


Ebola maakt relatief weinig slachtoffers. Dat komt vreemd genoeg door de vernietigende kracht van het virus. Van der Groen: "Ebola is een macho-virus. De olifant onder zijn soortgenoten. Wanneer zo'n virus bij je binnenkomt, veroorzaakt hij grote schade in korte tijd. Maar macho's zijn niet altijd verstandig."
"Ebola vernietigt de gastheer te vlug. Daardoor is de kans op overleving van het virus en uitbreiding van de epidemie klein. Daarom is de ziekte binnen de paar dagen makkelijk onder controle te krijgen. Je zondert de patiënten af, zorgt dat verplegend personeel beschermende kleding draagt en over voldoende ontsmettingsmiddelen beschikt."

Meer virussen


Volgens Van der Groen is het goed mogelijk dat zich na Ebola en het HIV-virus nog meer onbekende virussen zullen manifesteren. "Tweederde van de levensvormen bevindt zich in de tropische regenwouden. Ze leven daar zonder elkaar ooit te ontmoeten, omdat het woud vrijwel ondoordringbaar is. Maar dat kan in korte tijd volledig veranderen. Eén bulldozer is voldoende. Iemand die nu drager is van een virus waar hij zelf immuun voor is, kan een ander makkelijk besmetten. Dat is geen fantasie-scenario. Veertig procent van de alle groene Afrikaanse apen is besmet met het HIV-virus maar blijft gezond. Maar zodra ze in aanraking komen met andere apen, zijn die binnen zes maanden ziek."

.

Nu in het nieuws