Eerste jaar zonder smogalarm in Mexico-stad

Een jaar lang hebben de autoriteiten van Mexico-stad de smogtoestand niet hoeven uit te roepen. Daarmee is het eerste smogloze jaar sinds meer dan tien jaar voor de Mexicaanse hoofdstad een feit. Toch waarschuwen wetenschappers ervoor dat de positieve trend wel eens zou kunnen keren.

BR>Een Amerikaans onderzoeksteam heeft berekend dat de luchtvervuiling in Mexico-stad jaarlijks een rol speelt in de dood van duizenden inwoners van wat bekend staat als de smerigste stad ter wereld.

De Mexicaanse regering is er nog altijd niet gerust op. Een onderzoekscommissie van de overheid stelde maandag dat de toename van het particulier autobezit, de afname van het gebruik van het openbaar vervoer en de groei van de voorsteden de stad met achttien miljoen inwoners dreigt terug te brengen naar het vervuilingsniveau van begin jaren '90.

Toch hebben de autoriteiten in de kom waarin Mexico-stad ligt de afgelopen jaren niet stilgezeten. De controle op de uitstoot van voertuigen is strenger geworden en ook voor fabrieken gelden strengere milieunormen. De ongebruikelijke sterke wind die het afgelopen jaar door de vallei waaide heeft ook geholpen er een relatief schoon jaar van te maken. Mexico-stad is daarmee vermoedelijk niet meer de meest vervuilde stad van de wereld. Steden als Peking en New Delhi maken daar nu meer aanspraak op.

Nu in het nieuws