Ann Demeulemeester wil niet meer in Brusselmans' boeken

Een jaar nadat Herman Brusselmans' satirisch boek

Uitgeverij Guggenheimer

uit de handel werd genomen omdat hij daarin modeontwerpster Ann Demeulemeester beledigde, werden maandag de pleidooien gehouden. Demeulemeester wil het boek met de kwetsende passages definitief uit de rekken, een fikse schadevergoeding én de belofte dat Brusselmans nooit meer één letter over haar schrijft.

Bénédicte Van Paeschen

BR>Het was op 4 november 1999 - ook in volle Boekenbeurs-hetze - dat het Antwerpse hof van beroep de verspreiding van

Uitgeverij Guggenheimer

van Herman Brusselmans verbood. Modeontwerpster Ann Demeulemeester had een klacht ingediend omdat ze vond dat de auteur haar privé-leven schond. In het boek steekt Brusselmans de draak met wat hij het "hypocriete mediawereldje" noemt en spot hij met (onder meer) Ann Demeulemeester, die hij een "dwergpoliep met puitogen" vindt.

Ann Demeulemeester wil dat het boek met de veertig lijnen "kwetsende passages" aan haar adres niet meer verschijnt. Per exemplaar dat tóch wordt verkocht, eist ze een dwangsom van 25.000 frank. Ze wil ook een morele en materiële schadevergoeding van 100.000 frank én de belofte dat Herman Brusselmans haar nooit meer vermeldt in zijn boeken.

Volgens Demeulemeesters advocaat Ilse Van Overloop moet de rechtbank het recht op vrije meningsuiting van Brusselmans afwegen tegen het respect voor Ann Demeulemeesters privé-leven, goede naam en eer. "Het recht op vrije meningsuiting is niét absoluut", pleitte de advocaat. "De vrijheid van een kunstenaar wordt beperkt door de rechten van anderen. En Brusselmans staat niét boven de wet. Hij heeft Ann Demeulemeester op een wansmakelijke manier aangepakt. Zijn boek is ordinair gescheld. Brusselmans slaagt erin zó te beledigen dat het écht pijn doet."

Brusselmans' advocaat ontkent dat zijn cliënt de modeontwerpster persoonlijk wilde raken. "De beledigingen waren niet persoonlijk bedoeld", zei de raadsman. "Brusselmans schrijft satire, scheldproza. Die stijl houdt in dat je overdrijft. Kon Brusselmans tekenen, dan maakte hij waarschijnlijk karikaturen." De advocaat is het niet eens met de eis van Demeulemeester. "Met de verspreiding van het boek heeft de auteur niets te maken. Dat is een zaak van de uitgeverij en de verdeler." De advocaat twijfelt er ook aan dat Ann Demeulemeester schade heeft geleden door de affaire. "Ze heeft winkels over de hele wereld. Wie gaat er nu géén kledingstukken meer van haar kopen door een paar lijnen tekst uit een Nederlandstalig boek? Misschien verkoopt ze nu juist wel méér. Aan mensen die - net zoals zij - tot de anti-Brusselmansliga behoren."

De zaak wordt voortgezet op 16 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER