Kunstenfestival De Opkomst geeft jongeren een stem

Print
De opkomst is een gloednieuw kunstenfestival voor jongeren. Tot 4 november kun je in het Cultureel Centrum Berchem theater- en dansvoorstellingen zien, kooklessen volgen of een schrijfcursus volgen. Het is ook een festival dat jongeren op de voorgrond laat treden. "Zij spreken de toekomst uit", zegt regisseur Paul Carpentier over de performance The future is a woman. De tapijtwinkel naast het Cultureel Centrum Berchem staat tijdens De opkomst tijdelijk niet leeg. Negen jongeren tussen 16 en 21 jaar uit het Tieltse monteren en spelen er The future is a woman. Het idee voor de performance is simpel. De jongeren geven in geïmproviseerde speeches hun visie op de toekomst. "Het is een clash van ideeën", vertelt regisseur Paul Carpentier. "Sommige jongeren zijn idealistisch, anderen egoïstisch, zelfs egocentristisch. Het enige waar ze zich tijdens de performance aan moeten houden, is the format. Elke speech moet beginnen met 'Wij zullen'. De jongeren spelen met hun rug naar de straat toe.
BR>"Hopelijk komt er zo een versmelting tussen het optreden in de winkel en het leven op straat." Je kunt echter nog meer beleven tijdens De Opkomst. Er zijn in deSingel, Het Toneelhuis en de repetitieruimte van Blauw Vier theater- en dansvoorstellingen aan een speciaal tarief. Peter De Bie en Vincent Goedemé leren je bijvoorbeeld koken met speciale effecten. Videast Marcelo Masagao toont in een video hoe hij de twintigste eeuw ziet. De mensen van De Kunstbende en kunstenaar Koen Broucke sloegen de handen in mekaar voor de tentoonstelling Project Room Sputnik. En wie zijn schrijfkunst wil verbeteren, volgt de cursus Vingeroefeningen, gegeven door Marita de Sterck.
De Opkomst met onder andere The Future is a woman, tot 4 november elke dag om 18u in de tapijtwinkel naast het CCB, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem. Info over het programma van De Opkomst: 03.286.88.25.
Nu in het nieuws