Omega Pharma haalt Predictor binnen

Print
De overnamehonger van Omega Pharma lijkt niet te stillen. De beursgenoteerde distributeur van farmaceutische producten rijft nu ook het Nederlandse Chefaro binnen. Het gaat om een onderdeel van het chemisch concern Akzo-Nobel, dat onder meer bekende producten als de zwangerschapstest Predictor en de zalf Ibutop tegen spierpijn op de markt brengt. Marc Coucke houdt niet af. "De distributie van producten die zonder voorschrift te verkrijgen zijn bij de apotheker gebeurt momeenteel nog altijd erg gefragmenteerd. Er zijn een heleboel firmaatjes die er zich mee bezighouden. Toch evolueren we snel naar een situatie waarbij enkele groten de markt voor zich zullen opeisen. Wij willen er een van zijn", zegt de topman van Omega Pharma. Met Chefaro haalt Coucke een bedrijf in huis dat vorig jaar goed was voor een omzet van 88,9 miljoen euro en dat 278 mensen tewerk stelt. Zelf heeft Omega Pharma een duizendtal mensen op de loonlijst en haalt het een omzet van 175 miljoen euro.
BR>Het Nederlandse bedrijf verdeelt slechts een beperkt aantal producten. "Toch behoren ze allemaal tot de topdrie in hun marktsegment", zegt Coucke. Het gaat om bekende merken als Predictor, Datvitamon, Gravitamon, Ibutop, Jouvence de l'Abbé (tegen spataders), Souvry, Spetivon en Azaron/Cremicort (tegen huidirritatie). "De overname van Chefaro door Omega Pharma is goed voor beide", aldus Coucke. "De mensen van Chefaro zullen een breder gamma aan producten kunnen verdelen. Dat houdt in dat de vaste kosten over een groter volume worden gespreid. En voor Omega Pharma betekent de transactie een tweevoudige versterking. Ten eerste hebben we er enkele sterke merken bij. En ten tweede krijgen we nu een voet in huis bij de apothekers in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje." Zelf had Omega al een sterke positie opgebouwd in de Benelux en Frankrijk.

Cash


Omega Pharma betaalt 105,7 miljoen euro voor Chefaro. Daarnaast neemt het nog de 35 miljoen euro aan schulden van het bedrijf over. De hele operatie wordt cash betaald. "Dat maakt dat we de winst niet moeten delen over meer aandelen", aldus nog Coucke. Chefaro draagt vanaf 2001 bij tot de winst van Omega Pharma. Coucke verwacht dat zijn bedrijf volgend jaar een winst per aandeel van 1,50 euro zal boeken tegenover de 1,21 die tot nog toe was vooropgezet. En vanaf 2002 zou er nog een sterke toename moeten komen.
Nu in het nieuws