Euro boekt opvallende winst

Print
De Europese eenheidsmunt die sinds zijn introductie in januari van vorig jaar 26% van zijn waarde tegenover de dollar kwijtspeelde, is woensdag sterk in waarde gestegen. Zo koerste de euro naar bijna 86 dollarcent, tegen 84,86 dollar de dag voordien. De Europese beurzen reageerden positief. Brussel leidde met een winst van 1,29% zelfs afgetekend het Europees peloton. De stijging van de euro woensdag op Allerheiligen had veel te maken met de tweewekelijkse bijeenkomst vandaag van de gouverneurs van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zullen die de intrestvoet ongewijzigd laten. De geruchten over mogelijke interventies houden niettemin aan. Tegelijk speelden signalen mee dat de economie in de VS voor een afkoeling staat. Ook de beslissing van de OPEC om de olieproductie wat te verhogen én de aankondiging van Saddam Hoessein dat zijn land de euro als handelsmunt zal gebruiken, speelden misschien een rol. Feit is dat de euro zijn hoogste koers in twee weken bereikte. Vorige week werd nog een absoluut dieptepunt van 0,8228 dollar bereikt.
BR>

Ubizen


Nadat de Bel20 dinsdag reeds de kaap van 3.100 punten had genomen, verstevigde de graadmeter van de belangrijkste Belgische aandelen woensdag nog zijn positie. Met een omzet van 7,3 miljard fr. op de termijnmarkt en 330 miljoen op de contantmarkt vlagde de Bel20 van de Brusselse beurs af op 3150 punten. Dé uitblinkers waren Punch (+ 7,21 %), Ubizen (+ 7,21%) en tot veler verrassing opnieuw Real Software (+ 5,34%). Dinsdag nog zakte het aandeel van het Kontichse softwarehuis na zijn winstwaarschuwing en de herziene rating van sommige analisten met 13,07% weg tot 20,01 euro. Woensdag sloot het aandeel af af op 21,18 euro maar bereikte zelfs even 21,9 euro. In positieve zin sprong dinsdag Omega Pharma in het oog. De farmadistributeur zag zijn overname van het Nederlandse Chefaro beloond met een klim van 5,40% tot 43,85 euro. Woensdag tekende het bedrijf nog 0,34% stijging op. Andere uitschieters woensdag waren IBA (+ 4,72%), Agfa Gevaert (+ 3,27 %) en Tessenderlo Chemie dat zijn koers 5,23% zag bijkleuren nadat het dinsdag reeds 0,77% had genomen.

Nasdaq veert op


In New York openden de beleggers dinsdag de jacht op de technologiewaarden. De belangstelling resulteerde in een spurt van de Nasdaq. De schermenbeurs met vooral techfondsen sloot 5,56% hoger op 3368,69 punten. De Dow Jones liftte mee op het ICT-succes. De index van dertig industriële fondsen won 1,25%. Gisteren leek dat enthousiasme alweer afgekoeld en zakten beide beusindexen in het rood.
Nu in het nieuws