Geen verhoogd risico op trombose bij lange vliegreizen

Print
Langdurig reizen, ook met het vliegtuig, vormt geen extra risicofactor voor het oplopen van diepe veneuze trombose in de benen. Dat blijkt uit een studie van Nederlandse en Italiaanse onderzoekers in het medische vakblad The Lancet. Nog onlangs werd bericht, dat een vrouw na een vliegreis van Engeland naar Australië aan de gevolgen van trombose was overleden. Volgens de onderzoekers kan dat niet aan de lange vliegreis worden geweten.
BR>In een prospectief onderzoek noteerden zij van 788 patiënten (gemiddelde leeftijd: 62 jaar) met een vermoeden van diepe veneuze trombose (dvt) hun medische geschiedenis, waaronder duur van de symptomen, aanwezigheid van een tumor, recente operatie, lichaamsbeweging, ongeval en het voorkomen van dvt in de familie. Daarnaast werd hen gevraagd of ze in de afgelopen vier weken meer dan drie uur (tot vijf uur of langer dan vijf uur) achtereen in een auto, bus, trein, boot of vliegtuig hadden gereisd.
Van de 788 patiënten met een vermoeden van diepe veneuze trombose bleek uiteindelijk een kwart werkelijk aan de aandoening te lijden. Voor al deze dvt-patiënten bleek langdurig reizen, ongeacht het vervoermiddel en ongeacht de reisduur, geen verhoogd risico op een riskant verloop van de kwaal te geven. "Deze resultaten geven geen steun aan het veel gehoorde idee, dat een lange reistijd in een vervoermiddel, als een vliegtuig, een risico voor diepe veneuze trombose vormt", aldus de Amsterdamse internist dr. R.A. Kraaijenhagen.
MEEST RECENT