NASA wil komende tien jaar zes keer naar Mars

Print
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft plannen om in de komende tien jaar zes onbemande verkenners naar Mars te sturen. Het voornaamste doel van de missies is een antwoord te krijgen op de vraag of er op de rode planeet leven is of is geweest. Scott Hubbard, de directeur van het Mars-programma van de NASA, becijferde de kosten op 450 miljoen dollar per jaar.
BR>De wetenschappelijk directeur van de NASA, Ed Weiler, zei dat de robotten de weg moeten bereiden voor een eventuele bemande vlucht naar Mars. Concrete plannen om mensen naar Mars te sturen zijn er niet. Drie van de vluchten - van een orbiter volgend jaar en twee oppervlakteverkenners in 2003 - waren al eerder aangekondigd. De plannen zijn uitgebreid met een tweede orbiter in 2005, een mobiel wetenschapslaboratorium in 2007 en in hetzelfde jaar een nog in te vullen "Scout"-missie.
Hubbard zei dat onder meer plaatsen zullen worden gezocht waar op Mars het beste bodemmonsters kunnen worden genomen. Vluchten om gesteente van Mars naar de aarde te brengen worden pas voor 2014 en 2016 voorzien, maar zouden bij succesvol verloop van de verkenningen al in 2011 kunnen plaatshebben. De kosten daarvan zouden rond de 1 miljard dollar liggen.
De NASA heeft haar plannen moeten bijstellen nadat vorig jaar twee Mars-expedities waren mislukt. Het contact met de Mars Polar Lander (165 miljoen dollar) en de Mars Climate Orbiter (125 miljoen dollar) ging in beide gevallen op het laatst verloren. Experts hebben naderhand geconcludeerd dat de NASA met te weinig inspanning te veel wilde bereiken, waardoor zij in de voorbereiding steken had laten vallen.
Bij het bijstellen van de plannen is ook rekening gehouden met belangwekkende ontdekkingen, bijvoorbeeld nieuwe satellietopnamen die doen vermoeden dat er op Mars water is of is geweest. Weiler verklaarde dat de details van de verkenningsmissies na 2003 nog niet zijn vastgelegd, zodat nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen in de plannen kunnen worden verwerkt.
MEEST RECENT