Geluidsgolf brandt prostaatkanker weg

Print
Oudere patiënten met prostaatkanker moeten niet meer onder het mes. Via HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) branden urologen de kanker inwendig weg, met méér dan tachtig procent slaagkans. Als eerste ziekenhuis in de Benelux maakt het Middelheim in Antwerpen van zo'n apparaat gebruik.
BR>"Dit is pure futurologie, werkelijk een droommachine", vindt dokter Peter Van Erps, diensthoofd Urologie aan het Middelheim. "Eindelijk kunnen we oudere patiënten daadwerkelijk van hun kanker afhelpen. De testresultaten vertonen meer dan tachtig procent slaagkans én een verdringing van de kans op impotentie en incontinentie."
De behandeling met gefocust ultrageluid klinkt eenvoudig. "Via het rectum brengen we een echografische sonde in. Die scant de prostaat af en tekent het te bestrijden gebied uit. Dan wordt de sonde teruggetrokken en komt de antenne in vuurpositie. Om de vijf seconden vuren we één shot, een ultrasone golf, af die de temperatuur doet oplopen tot 85 à 90 graden, voldoende om alle cellen te doen kapot barsten. Rond de antenne zit dan ook een koelsysteem dat verhindert dat andere delen opwarmen."

Golven


Tijdens één behandeling, van gemiddeld twee uur, vuurt de uroloog zo'n zevenhonderd tot duizend golven af. "De volgende dag kan de patiënt al naar huis, zonder noemenswaardige incontinentieproblemen. Hoewel dit toestel twintig miljoen kost en er telkens per behandeling een wegwerpkoeling van 20.000 frank wordt geïnstalleerd, moet dit enorm kostenbesparend werken. Chirurgie en straling zijn dan niet meer nodig."
Met HIFU wil Van Erps vooral de oudere patiënten helpen. "Ik denk dat dit een grandioos toestel is, maar we moeten toch nog een paar reserves inbouwen. De effecten op lange termijn, tien jaar en langer, zijn immers nog niet bekend." Daarom opteert de dokter bij jongere patiënten, met nog vijftien jaar levensverwachting, voor het verwijderen van de prostaat. "Tenzij ze dat niet wensen."
MEEST RECENT