Kale Eros is schrijven van hits niet verleerd

Print
De nieuwe Eros Ramazzotti is kaal, een beetje stram en moet een aankomend buikje kwijt raken. Maar hij schrijft nog altijd wereldhits. Dat bleek maandag in thuishaven Milaan, waar Ramazzotti Stilelibero, zijn eerste cd in vier jaar, voor de leeuwen gooide.
BR>Eros heeft even op zijn lauweren gerust. De nieuwe cd komt er pas vier jaar na de vorige, Dove c'è musica en een paar jaar na de hitscollectie die zijn aanzienlijke fortuin nog deed aangroeien. Want Eros is inmiddels wereldwijd goed voor 32 miljoen verkochte albums.
Het grootste muzikale exportproduct van Italië heeft de landsgrenzen al lang overschreden: ook in Zuid-Amerika is Ramazzotti een vedette (later verschijnt er een Spaanse versie van Stilelibero) en in het kleine België vond zijn recentste album zo'n 100.000 kopers. Kortom: Eros kon zich een pauze permitteren. Of noem het ouderschapsverlof: dit gaf hem de kans om zijn dochtertje Aurora Sophie, geboren na zijn vorige Europese tournee, te leren praten en stappen, en om tijd door te brengen met zijn echtgenote Michelle Hunzicher.

Evenement


Een nieuwe Eros-cd wordt in Italië tegemoet gekeken als witte rook uit de schoorsteen van het Vaticaan. De lancering van Stilelibero wordt in thuisstad Milaan dan ook opgeklopt tot een evenement waarvoor 450 genodigden uit heel Europa en Zuid-Amerika naar de stad zijn gehaald.
De release wordt luister bijgezet door een concert in het Auditorium di Milano, een mooie en naar Eros-normen erg kleine zaal waarin de genodigden én een schare geselecteerde fans - zij moeten voor het gegil zorgen - ook dienst doen als klapvee bij de televisieopname die van het gebeuren wordt gemaakt. In het publiek ook veel vrienden en familieleden van Eros, mensen met wie hij af en toe in een eendentaaltje grapt.
Eros, kaalgeschoren, wat dikker en strammer dan een paar jaar geleden, wordt geruggensteund door een achtkoppige groep en in de helft van het concert een 25-koppig orkest. Hij begint met oude hit Più bella cosa en vervangt middenin het concert de grunge-intro van Cose della vita door een akoestische gitaar. Maar voor de rest zijn er alleen nieuwe songs.

Hits


Om de fans meteen gerust te stellen: Stilelibero bulkt van de hits, ook al maakt de plaat zijn titel (verwijzend naar de verschillende stijlen die Ramazzotti kiest) spaarzaam waar. Single Fuoco nel fuoco is wél iets nieuws in Eros-land: een song met schaamteloze Santana-referenties, die slim inspeelt op de wereldwijde latin-rage.
Andere hoogtepunten zijn L'aquila e il condor, zo'n liedje dat je meteen met de vingers meeknipt; E ancor mi chiedo, nog zo'n subtiel georchestreerde ballad die kassa's kraakt en harten breekt en Per me per sempre, een winterse ballad die met een harmonica wordt begeleid, schaamteloze romantiek én wellicht het mooiste liedje op het album.
En er zijn duetten: Improvvisa luce ad est, een soulritme waarop vriend Jovanotti komt meerappen, en Più che puoi, een duet met Cher (tijdens het concert alleen via het videoscherm aanwezig), een sleper waar platenbonzen hun rechterarm voor geven.
Stilelibero ligt op 27 oktober in de winkel. Zing meteen even Happy birthday wanneer je hem gaat halen, want Eros wordt de dag daarna 37 jaar. En wanhoop dan, want een tournee komt er ten vroegste in 2001. Maar dat jaartje kan er nog wel bij, zeker?
Nu in het nieuws