BelCompany helpt gsm-beller door de bomen het bos te zien

Print
BelCompany groeit aan een reuzentempo. Niet verwonderlijk als je weet hoe sterk het gsm-gebruik blijft toenemen. De onafhankelijke aanbieder van mobiele telefonie - toestellen zowel als abonnementen - opende eind november '99 op de Meir zijn eerste Belgische winkel. Nu telt de keten er al veertien.
BR>En dat is zeker geen eindpunt, benadrukt Dirk Van Hevel, algemeen directeur van BelCompany België. "Tegen het einde van het jaar willen wij ons netwerk uitbouwen tot om en bij de 20 vestigingen, en tegen eind 2001 tot 40 winkels. Ons uiteindelijke streefdoel is in België over 50 à 60 verkooppunten te beschikken."
BelCompany is de telecomdochter van de beursgenoteerde Nederlandse groep Macintosh. Die is bij ons vooral bekend als het moederbedrijf van Superconfex (textiel), Halfords (auto- en fietsaccessoires) en Kwantum (woondecoratie). Macintosh staat voor een consumentenomzet van één miljard euro en stelt een kleine 9.000 mensen tewerk. Eén vijfde van de omzet wordt in België gerealiseerd.
Eind '95 opende in Nederland de eerste BelCompany-winkel zijn deuren. Het aantal vestigingen bij onze noorderburen is intussen gegroeid tot 90. Het bedrijf is daarmee de eerste onafhankelijke aanbieder van producten en diensten voor mobiele telefonie. In ons land staat BelCompany voorlopig op de tweede plaats, achter concurrent The Phone House.

Klaarheid


Wie vandaag de dag besluit een gsm te kopen, heeft niet alleen de keuze tussen een hele brede waaier aan toestellen, maar moet ook uitmaken bij welke operator hij aansluit - Proximus, Mobistar of Orange - en welke abonnementsformule hij neemt. "Momenteel is er keuze tussen een twaalftal tariefplannen, extra opties en speciale aanbiedingen niet meegerekend. Voor de doorsnee klant is het aanbod daarmee onoverzichtelijk. Alleen een onafhankelijke totaalaanbieder kan daarin klaarheid scheppen", zegt Van Hevel.
BelCompany gaat er prat op hardware (gsm's) te verkopen tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Maar belangrijker wordt de service genoemd die in elke winkel geboden wordt. Veel aandacht gaat dan ook naar de opleiding van het personeel, waarvoor een eigen BelCompany School werd opgericht.

Berchem


Het is wellicht geen toeval dat de Belgische expansie van de gsm-winkelketen vanuit Antwerpen plaatsvindt. Het hoofdkwartier is in Berchem gevestigd en de eerste winkel in ons land was die op de Meir. "Zo'n opportuniteit in de belangrijkste winkelstraat van Vlaanderen mag je niet laten liggen", lacht Van Hevel. De voorbije zomer maakte het netwerk een reuzensprong door de overname van 15 huurcontracten van Maxwell Phone Stores.
Winst maakt BelCompany België, waar 59 mensen werken, voorlopig nog niet. Uiterlijk in 2002 moet de afdeling rendabel worden.

Nu in het nieuws