Vakantiefoto's kunnen in safe op internet

Print
Het wordt makkelijker om vrienden en familieleden via het internet te laten meegenieten van foto's van opgroeiende kinderen of vakanties. Voortaan kan iedereen namelijk tot honderd beelden gratis plaatsen op een persoonlijk plekje op de website www.MyPhotoSafe.com. Het gaat om een initiatief van de Oost-Vlaamse fotogroep Spector, die over 650 winkels in ons land beschikt.
BR>MyPhotoSafe kan je het best vergelijken met een safe in een bankfiliaal. Enkel wie over de sleutel met geheime code beschikt, heeft er toegang toe. Het is dus niet zo dat al je privé-foto's door iedereen bekeken kunnen worden.
In een eerste fase kunnen op de website enkel foto's worden geplaatst die met een digitale camera worden genomen. Maar binnen enkele weken wordt dat al uitgebreid. Dan zal Spector aan iedereen die een gewoon filmrolletje laat ontwikkelen aanbieden om die foto's ook op de website te zetten.
"Het systeem heeft heel wat voordelen voor de consument", heet het bij Spector. "Mensen met een digitaal toestel hebben vaak heel wat foto's die zij ergens kwijtwillen om op die manier hun dure flash kaartjes opnieuw te kunnen gebruiken. Bovendien is het veel eenvoudiger om familieleden en kennissen toegang te geven tot de persoonlijke fotosafe op het internet dan de beelden zelf als grote bestanden moeizaam per e-mail te verzenden."
In een volgende fase wil Spector de gebruikers van MyPhotoSafe toelaten om hun foto's te bewerken: een kleurenbeeld omzetten naar zwart/wit, tekst op de foto plaatsen, er een kader aan toevoegen, een filter over het origneel beeld plaatsen, enz. De gebruikers moeten daarvoor zelf geen software installeren. Alles kan op de website zelf gebeuren.
Spector ziet uiteraard brood in de hele zaak. Vrienden en familieleden die de fotosafe bezoeken, kunnen namelijk een afdruk van de beelden bestellen. De website geeft daarbij zelf aan welke de maximum afmetingen zijn.
De website is momenteel nog volledig Engelstalig, maar daarin komt binnen enkele weken verandering. Dan wordt onder meer ook een Nederlandstalige versie toegevoegd. Wie meer dan 100 foto's per jaar wil laten bewaren, zal wel moeten betalen. Spector denkt aan een tarief van ongeveer 250 frank per jaar.

Mussche


Het nieuwe project werd maandag voorgesteld op de hoofdzetel van Spector in Wetteren. Daar werd meteen ook het terugtreden van topman Johan Mussche bekendgemaakt. De gewezen manager van het jaar laat de operationele leiding over het bedrijf voor wat ze is wegens gezondheidsredenen. Hij wordt opgevolgd door gedelegeerd bestuurder Tonny Van Doorslaer.
Mussche behoudt voorlopig enkel het voorzitterschap van de raad van bestuur van de Wetterse fotogroep, al zal hij zich ook daarvoor laten bijstaan. Zo is Luc Vansteenkiste, de gedelegeerd bestuurder van Recticel, benoemd tot ondervoorzitter van die raad.
Vansteenkiste krijgt meteen de taak mee om de reorganisatie van het fotobedrijf te begeleiden. Daarbij worden een viertal divisies verzelfstandigd. Ook zal er meer op de kosten worden gelet. "We zullen onder meer het personeelsbestand in onze fotolabo's verminderen", zegt Van Doorslaer. "Al weten we nog niet met hoeveel en waar dat zal gebeuren. De bedoeling is dat we in al onze vestigingen ook meer met dezelfde standaard gaan werken. Dat moet het mogelijk maken dat we goedkoper foto's kunnen ontwikkelen en afdrukken."
De reorganisatie moet leiden tot betere resultaten van de Wetterse fotogroep. Want die zijn niet bijster goed. Ondanks een stijging van de omzet met 11% kwam het bedrijfsresultaat in de eerste acht maanden van dit jaar maar uit op 11,5 miljoen euro. Nog minder dus dan de ook al magere 16,2 miljoen euro uit de zelfde periode van vorig jaar.
Nu in het nieuws