Koop je verdwenen spullen terug op het net

Print
De nationale cel tegen computermisdaad (NCCU) is een onderzoek begonnen tegen een bedenkelijke internetsite. Daarop kunnen bestolen burgers zoeken naar hun spullen die daar, door helers, te koop worden aangeboden. Burgers kunnen er ook gestolen spullen te koop aanbieden. Maar ook huursoldaten en agressieve bodyguards zijn er voor een prikje te verkrijgen.
BR>Je computer wordt gestolen en daarop staan een hele reeks liefdesbrieven. Het ding terugvinden is andere koek. Via www.theburglar.com zou dat binnenkort mogelijk moeten worden. De internetsite waarop dieven, helers en slachtoffers een deal kunnen maken wordt al veel bekeken, maar niet zo vaak gebruikt.
Toch is de site nu het onderwerp van een heel grondig onderzoek van de National Computer Crime Unit (NCCU) van de Belgische gerechtelijke politie. En die staat niet alleen met haar speurwerk. Ook de VS, Frankrijk en Denemarken nemen de site grondig onder de loep.
Het systeem is eenvoudig. Je zet je gestolen computer op het net en hoopt dat de dief, die met die liefdesbrieven toch niets kan doen, het leest. Die dief kan ofwel de hartsbrieven terug bezorgen of misschien zelfs de hele computer. De prijs wordt overeengekomen. Of de dief kan zelf de computer te koop aanbieden.
"Vaak is het zo dat de gestolen spullen een emotionele waarde hebben en dat het slachtoffer daarom graag zijn eigendom terug wil. En wat doe je als burger die toevallig iets vindt en dat aan de rechtmatige eigenaar wil terug bezorgen? Een beloning is toch niet meer dan billijk", zeggen de organisatoren van de site.

Anonimiteit


De politie kan niet echt akkoord gaan met die opvatting. De site zet immers de deur wagenwijd open voor dieven die op maandag spullen stelen en die ze dan op dinsdag, uit luiheid of wat dan ook, op het net zetten. De site belooft volledige anonimiteit en zegt er niets aan te verdienen. Wie de kleine lettertjes leest, vindt wel dat een heel klein procentje het systeem moet laten draaien.
De site is ondertussen de wereld rond gegaan. Eerst reageerden de Amerikaanse speurders, daarna de Fransen en nu de Belgen. Theburglar wil zich binnenkort een plaats verwerven op het Belgische internetleven.
Veel deontologie kom daar niet bij kijken. De organisatoren zeggen wel dat ze zich volledig afkeren van gestolen spullen die via geweld zijn buit gemaakt. Tegelijkertijd zijn ze evenwel de grootste sponsor van een site die zich heeft gespecialiseerd in alle betaalde vechters: gaande van bodyguards die garanderen met doortastende hand hun opdrachtgever te verdedigen, tot huurlingen en mannen, gespecialiseerd in close combat.
Nu in het nieuws