Agalev maakt kans op twee mandaten in Mechels schepencollege

Print
De VLD-VU-alliantie, CVP en Agalev zijn maandagnacht dan toch tot een bestuursakkoord gekomen. Omdat de partijen eerst hun achterban willen inlichten en overtuigen, delen de vertegenwoordigers nog niets mee over de inhoud en de mandaten. Voor de schepenmandaten van Agalev is een creatieve kronkel bedacht. Zo maken de groenen op termijn kans op twee mandaten.
BR>Heikel punt in de onderhandelingen was het aandeel van Agalev in het schepencollege van morgen. Vandaar dat de gesprekken over de toekenning van de mandaten het sluitstuk van de onderhandelingen vormden. Over de inhoud van het akkoord geraakten de onderhandelaars het betrekkelijk vlug eens. In die periode bulkten de officiële communiqués dan ook van wederzijdse lofbetuigingen.
Een keerpunt kwam er zondag op de valreep van een bestuursakkoord. De onderhandelaars raakten het niet eens over de toekenning van de mandaten. Een akkoord werd verdaagd. Maandagnacht was het ultimatum, want gisteren vertrok Luc Van den Brande (CVP) al naar het buitenland en eerstdaags verlaat Bart Somers het land.
Vandaar dat de achterban pas op 10 november kennismaakt met het akkoord. Een dag later wordt het akkoord openbaar gemaakt. Over de mandaten staat vast dat Bart Somers burgemeester wordt. Verder halen VLD-VU vier schepenen binnen, CVP drie en Agalev één. Tenminste voorlopig, want, zo willen diverse bronnen, na verloop van tijd zou Agalev er een schepenmandaat bijkrijgen. Ten koste van welke partij is niet duidelijk.
Een gezicht hebben de Agalev-schepenen wel. Jowan Lamon wordt uiteraard schepen. Na drie jaar zou er dus een tweede in het college komen. Als geen andere motieven dan voorkeurstemmen een rol gaan spelen wordt dat Ali Salmi. Hij behaalde als derde op de lijst met 669 voorkeurstemmen luttele stemmen meer dan tweede kandidate Sophie Angenot die 652 bolletjes achter haar naam kreeg.

Nu in het nieuws