Rusland dumpt Mir volgend jaar

Print
Volgend voorjaar valt na veertien jaar het doek voor de Mir. Eind februari 2001 zal het Russische ruimtestation gecontroleerd neerstorten in zee. Dat heeft vice-premier Ilja Klebanov maandag gezegd.
BR>Over enkele weken zal de Russische regering een definitief besluit nemen over de Mir, die met de komst van het internationale ruimtestation ISS overbodig wordt én te duur in onderhoud. Intussen is al een begin gemaakt met de voorbereidingen om de Mir in zee te laten storten.
Eerder had Klebanov, die de portefeuille Ruimtevaart beheert, nog gezegd dat de Mir misschien in de lucht kon blijven als er voldoende particulier geld zou worden gevonden. Met MirCorp, het in Nederland geregistreerde bedrijf dat brood ziet in ruimtetoerisme, was al een grote geldschieter gevonden.
MirCorp hoopt nog altijd dat de Mir in een baan om de aarde blijft. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het 5,2 miljard frank wilde binnenhalen met de uitgifte van aandelen. Een Amerikaans zakenman zou daarnaast bereid zijn 900 miljoen frank neer te tellen voor een retourtje naar de Mir.
Nu in het nieuws