Onderzoekers luiden noodklok voor koraalriffen

Door vervuiling en klimaatverandering is bijna een kwart van de koraalriffen in de wereld vernietigd en als drastische maatregelen uitblijven zal de rest over twintig grotendeels verdwenen zijn. Dat is maandag gezegd door deelnemers aan een internationaal symposium over koraalriffen op het Indonesische eiland Bali.

BR>In sommige van de zwaarst getroffen delen van de wereld, zoals de Maldiven en de Seychellen, is door de stijging van de temperatuur van het zeewater in de afgelopen twee jaar tegen de 90 procent van het koraal gestorven. "Je moet nu naar de koraalriffen gaan kijken, anders zijn ze weg", zei de Australische onderzoeker Clive Wilkinson.

Deelnemers aan het symposium drongen aan op maatregelen om het opwarmen van de aarde, vervuiling en overbevissing tegen te gaan. Volgens Wilkinson gebruiken sommige vissers dynamiet of cyanide, waardoor riffen kapot worden gemaakt of vergiftigd worden. Elders wordt ongezuiverd rioolslib en ander giftig afval rechtstreeks de zee in gepompt. De grootste bedreiging van het koraalrif is echter de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde, waardoor micro-organismen verdwijnen en het koraal zijn kleur verliest.

Het klimaatverschijnsel El Nino van twee jaar geleden, waardoor de watertemperatuur met 3 graden Celsius steeg, heeft volgens de onderzoekers enorme schade aangericht aan de koraalriffen, waarvan sommige een leven van 2,5 miljoen jaar achter de rug hadden. De Australier Ove Hoegh-Guldberg zei dat 26 procent van de koraalriffen in de wereld vernietigd is. Als de temperatuurstijging doorzet, zullen de zeeen over twintig jaar een "warme soep" zijn geworden waarin het koraal niet kan overleven. Dat zal ook een economische catastrofe zijn, omdat een half miljard mensen voor voedsel of inkomsten van de koraalriffen afhankelijk zijn.

"De houding van de wereld ten aanzien van het opwarmen van de aarde moet veranderen", zei Wilkinson.

Veel Westerse regeringen zien de ernst van het probleem in en zijn begonnen het aan te pakken, maar in Azie hebben veel regeringen door de financiele crisis van drie jaar geleden het mes in de budgetten voor de bescherming van het milieu gezet. Zo heeft de Indonesische minister voor maritieme zaken Sarwono Kusmaatmadja gezegd dat de helft van de koraalriffen dood is en dat de rest spoedig kan volgen. "Wij hebben niet de middelen om ze te beschermen", zei hij.

Nu in het nieuws