Gratis borstkankeronderzoek geldt voor drie jaar

Print
De federale overheid stelt gedurende drie jaar het budget ter beschikking voor het gratis borstkankeronderzoek bij vrouwen tussen de 50 en de 69 jaar. Dat staat in een protocolakkoord dat de federale regering en de gemeenschappen vandaag/woensdag ondertekenen. De huisartsen krijgen de resultaten van het onderzoek.
BR>Minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke (SP) en minister van volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) kondigden eind vorige maand aan dat ze 480 miljoen willen uittrekken voor een systematisch gratis borstkankeronderzoek bij alle vrouwen in heel België tussen de 50 en de 69 jaar.
Dat bedrag is bevestigd en geldt op jaarbasis voor 2001, 2002 en 2003. Wel wordt verwacht dat het systeem volgend jaar nog niet meteen op kruissnelheid zal draaien. Daarom wordt het bedrag voor 2001 op 250 miljoen begroot, aldus de woordvoerder van Vandenbroucke.
De gemeenschappen verbinden zich ertoe een voorlichtingscampagne te voeren. Ze zullen de vrouwen ook uitnodigen voor het onderzoek. Indien ze niet reageren, krijgen ze een herinnering in de bus. De gemeenschappen zullen ook de centra erkennen die het mammografisch onderzoek uitvoeren.
Het onderzoek richt zich tot vrouwen tussen de 50 en 69 jaar die niet reeds behandeld worden voor borstkanker, die geen regelmatig controle-onderzoek ondergaan wegens een verhoogde kans op borstkanker en op wie de RIZIV-wetgeving van toepassing is. De vrouwen worden geacht zich eens om de twee jaar aan te bieden. Ook de huisartsen krijgen een rol in het onderzoek. Zij krijgen - als de vrouw akkoord gaat - de resultaten van het onderzoek en staan dus in voor de follow-up.
Nu in het nieuws