Euro zet vrije val verder

Print
Waar eindigt de val van de euro? Niemand weet het. Woensdag noteerde de Europese eenheidsmunt nog maar eens op een zoveelste diepterecord tegenover de dollar. Voor één euro werd nog slechts 0,82 dollar neergeteld. Omgerekend in Belgische frank lijkt de greenback daarmee aardig op weg naar de grens van 50 frank. Financiële analisten zien op korte termijn overigens geen beterschap voor de zieke Europese eenheidsmunt.
BR>Niets lijkt nog te helpen. Alle stoere verklaringen van de Europese centrale bank (ECB) ten spijt blijft de euro maar zakken. De Europese eenheidsmunt is nu al 29% van zijn oorspronkelijke waarde kwijt. "Op de financiële markten leeft die idee dat er onder de Europese eenheidsmunt geen bodem meer ligt", zegt Peter Van Dijcke van Artesia Banking Corp. "De beleggers gaan dus op zoek naar een nieuwe bodem. En voorlopig kan niets hen stoppen."
Van Dijcke ziet verscheidene redenen waarom de euro het zo zwak blijft doen:
* alle interventies van de ECB op de wisselmarkt hebben tot nog toe gefaald. De markten geloven voorzitter Wim Duisenberg en zijn team niet meer. Duizenberg heeft zich in de afgelopen dagen trouwens zelf versproken en gesteld dat er in het licht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen interventies op de wisselmarkten meer komen.
* Ook politici hebben zich in het verleden zo vaak geëngageerd voor een sterke euro dat hun verklaringen nu wel totaal ridicuul lijken.
* het renteverschil tussen Amerika en Europa heeft geen effect meer. De ECB heeft in de afgelopen weken de Europese rente opgetrokken maar zelfs een verschil van 0,40% tussen de Amerikaanse en de Europese rentevoeten zet de beleggers niet aan om over te stappen.
* de economische groei is in Europa reeds aan het verzwakken. Duitsland houdt het nu bij een groei voor 2001 van hooguit 2,7%. Dit is flink wat minder dan voorheen. De andere Europese landen doen nauwelijks beter.
* Amerika blijft imponeren met een groei van 3% tot 3,5%. Er lijkt geen rem op de expansie van de economie van de Verenigde Staten te staan. Dat zuigt internationaal kapitaal aan. De euro wordt verkocht.
* op Wall Street en op Nasdaq leeft de idee dat de beurskoersen aan het uitbodemen zijn. In de afgelopen weken onderging de Nasdaq een sterke correctie van zowat 30%. Nu lijkt een nieuwe hausse in de maak. Beleggers zullen dus nog meer investeren in Amerikaanse aandelen en hun geld weg halen uit Europa.
* de crisis in het Midden-Oosten zal ofwel verergeren of opgelost raken. Dit speelt twee keer in het nadeel van de euro. Indien het geweld luwt, komt de beurshausse er in de Verenigde Staten. Indien de bloederige confrontatie verder gezet wordt, zullen de beleggers de dollar als een veilige beleggingshaven beschouwen.

Dollar


Neen, het ziet er dus niet goed uit voor de euro. Zeker niet op korte termijn. Van Dijcke acht een verdere dramatische koersval niet uitgesloten. Omgekeerd zal de dollar daar ten aanzien van de Belgische frank steeds hoger door klimmen. Vandaag 48,50 frank. Morgen is 50 frank niet onmogelijk.
Vooral de automobilisten zullen dat ondervinden. Olie wordt internationaal immers in dollar verhandeld en een duurdere dollar zal in de komende weken de Belgische olieprijzen aan de pomp verder opdrijven.

Heropleving


Maar er is ook hoop. Alvast op lange termijn zijn we toch minder pessimistisch, zegt José Lauwaert van Dexia. "De euro staat nu effectief onder druk door de enorme kapitaalinvesteringen van Europese bedrijven in Amerika. Maar die uitstroom zal ooit opdrogen. Op het moment dat de resultaten van de Amerikaanse bedrijven zullen verminderen en het effect van de belastingverlagingen in Europa voelbaar zal worden, zal de euro weer steun vinden."
Lauwaert houdt het erbij dat de euro op een termijn van drie maanden weer naar 0,95 dollar kan klimmen. Op jaarbasis gaan we terug naar pariteit, meent hij. "Maar dan neem ik wel even afstand van mogelijke macro-economische ontwikkelingen als een verdere stijging van de olieprijzen of een verscherpte crisis in het Midden-Oosten," geeft hij toe.
Nu in het nieuws