Mort Subite helemaal in handen van Alken-Maes

Print
De brouwerijgroep Alken-Maes neemt de artisanale brouwerij De Keersmaeker uit Kobbegem volledig over. Die laatste is bekend van het merk Mort Subite. De familie De Keersmaeker blijft de brouwerij wel leiden. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.
BR>Alken-Maes had als sinds 1989 de helft van De Keersmaeker in handen. Met de volledige overname kan de tweede brouwerijgroep van het land het aanbod aan merknamen nog uitbreiden.
"Onze strategie is erop gericht om enerzijds twee sterke nationale merken (Maes en Grimbergen) uit te bouwen, en daarnaast een hele rij van sterke plaatselijke merken (Cristal, Ciney, Brugs Tarwebier, ...) te ondersteunen", zegt woordvoerder Steven Roeland van Alken-Maes. "Met Mort Subite hebben we nu een merk in handen dat lokaal sterk staat, maar dat we ook internationaal kunnen uitspelen. Die mogelijkheden onderzoeken we nu, samen met onze nieuwe eigenaars Scottish & Newcastle."
Begin dit jaar kocht Alken-Maes eveneens de merken (niét de brouwerijen) Ciney en Brugs Tarwebier. Daarmee wil de brouwerijgroep het palet aan speciale bieren uitbreiden.
De volledige overname van De Keersmaeker past eveneens in dat plaatje. De voormalige familiale brouwerij heeft een geschiedenis van vier eeuwen en is bekend van de kwaliteitsbieren Mort Subite Gueuze en de fruitbieren Kriek, Framboise, Pêche en Cassis. Omdat de familie al eeuwenlang ervaring heeft met het productieproces van spontane gistingsbieren, blijven André en Philippe De Keersmaeker het bedrijf leiden. De brouwerij, die jaarlijks bijna 50.000 hl produceert, wordt wel helemaal geïntegreerd in de groep Alken-Maes.
Alken-Maes is sinds maart door de Franse groep Danone verkocht aan het Britse Scottish & Newcastle. Met De Keersmaeker heeft de groep nu vier productiecentra (Waarloos, Alken, Jumet en Kobbegem). De groep telt 700 medewerkers die jaarlijks 2 miljoen hectoliter produceren, goed voor een omzet van 6,5 miljard in 1999.

Nu in het nieuws