Vlaamse subsidies voor kandidaat-berger Koersk

Print
Vlaams minister Johan Sauwens heeft woensdag een overeenkomst ondertekend met de Vlaamse groep Scaldis Salvage & Marine Contractorsvoor de berging van de Russische kernonderzeeër Koersk. Scaldis is een van de kandidaten voor de berging en Sauwens wil in het kader van zijn exportbevoegdheid het Antwerpse bedrijf een duwtje in de rug geven.
BR>Sauwens geeft Scaldis (en zijn Noorse partner) 4 miljoen frank als bijdrage in de kostprijs van de voorstudie die moet worden gedaan vóór de eigenlijke bergingsoperatie. Hij ontving voorzitter Alain Bernard en directeur-generaal Dave Bakx van Scaldis, en de Russische zaakgelastigde Goebarev, in het kabinet van minister-president Dewael. Er was grote belangstelling van de Russische pers.
Scaldis-directeur Bakx legde uit dat de techniek die Scaldis heeft ontwikkeld om gezonken schepen te bergen uniek is. Scaldis stond onder meer ook in voor de berging van de Herald of Free Enterprise in 1987. Er wordt gebruik gemaakt van een catamaran met 37 kranen, en het is de bedoeling de gezonken onderzeeër in zijn geheel op te lichten en naar de haven Moermansk te brengen. De eigenlijke bergingsoperatie duurt maar zeven dagen, "maar we zullen de tijd tot dan erg nodig hebben voor de voorbereidingen".
Er zijn verscheidene offertes, maar volgens Bakx is daar maar één serieuze concurrent bij: het Rotterdamse Smit-Tak. De Russische autoriteiten moeten nog deze week de knoop doorhakken. Zij zouden al hebben laten doorschemeren dat de kansen van de combinatie Scaldis en Master Marine uit Noorwegen goed liggen.

Duiker


Een Russische duiker slaagde er woensdag als eerste in aan boord te gaan van de Koersk. Volgens een woordvoerder van de Russische marine kon de duiker vijf meter ver doordringen in de centrale gang van het achtste compartiment. Hij vond er geen lichamen van bemanningsleden. Volgens het persbureau Itar-Tass geraakte de duiker niet verder omdat hij met zijn uitgebreide uitrusting niet door de smalle gang kon.
Eerder was het Russisch-Noorse duikersteam erin geslaagd een gat van ongeveer 1,5 meter te maken in de romp van de Koersk. De duikers willen proberen in elk van de compartimenten een gat te maken om op die manier de lichamen van de 118 omgekomen matrozen naar buiten te halen. De Koersk zonk op 12 augustus in de Barentsz-zee na een explosie aan boord.

Nu in het nieuws