Vandenbroucke: gespecialiseerde pijncentra

Print
Minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke wil dit jaar starten met de oprichting van gespecialiseerde centra voor de behandeling van chronische pijn. Vandenbroucke zei dit tijdens het TV1-programma De Zevende Dag.
Vandenbroucke zei ook dat het systeem van de "echelonnering" (eerst naar de huisarts en dan pas naar de specialist) verder zal worden aangemoedigd. Momenteel kunnen al bepaalde groepen op een remgeldverlaging rekenen als ze hun hele medisch dossier door een vaste huisarts laten beheren.
Het systeem wordt vanaf begin dit jaar uitgebreid tot alle 50-plussers, die 30 pct minder remgeld zullen moeten betalen. Vanaf begin 2002 komt iedereen in aanmerking voor het systeem.
De minister bevestigde dat hij aan een maximale gezondheidsfactuur werkt. Voor mensen met een bescheiden inkomen komt er een bovengrens voor dokters- en apothekersrekeningen die niet worden terugbetaald. Eens de teller boven dat plafond zit, zal de patiënt niets meer moeten betalen.
Vandenbroucke wil het voorschrijven van (goedkopere) generische geneesmiddelen stimuleren. Hij zei van plan te zijn om minder van medicijnen te laten terugbetalen als er een generisch middel voorhanden is dat evenwaardig is.
Op een vraag vanuit het publiek maakte Vandenbroucke bekend dat hij aan een wetsartikel werkt dat farmaceutische bedrijven zal opleggen geneesmiddelen te blijven leveren als die door de ziekteverzekering worden terugbetaald.
Nu in het nieuws