Tweede AGALEV-burgemeester wil thuis zijn als kroost van school komt

Print
De stad Mortsel krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Ingrid Pira (41) wordt daarmee het tweede groene dorpshoofd in Vlaanderen, na Willy Minnebo in Zwijndrecht. Haar aantreden kan een trendbreuk betekenen in de manier waarop Mortsel bestuurd wordt.
BR>Die trendbreuk kwam er al met de coalitiegesprekken. Agalev, CVP en VU&ID raakten het eerst eens over het programma, daarna pas kwamen de mandaten aan beurt. Alle partijen krijgen twee schepenen, de groenen daarbij dus de burgemeesterssjerp en de CVP het OCMW-voorzitterschap.
De nieuwe burgemeester is getrouwd en heeft drie kinderen: Marie (13), Peter (12) en Sarah (10). Haar man is 'human resources manager' en net maandagochtend voor een zakenreis naar de States vertrokken, na vrouwlief proficiat gewenst te hebben.
Ingrid Pira is sinds een jaar of wat huisvrouw, daarvoor was zij landelijk perswoordvoerder voor Agalev. Die job gaf ze op omdat ze anders wou gaan leven. "Ik wil thuis zijn als de kinderen van school komen", zegt ze. Ze werkte vroeger een tijd als buurtwerkster en schreef voor de Leuvense editie van De Morgen.
De burgermoeder wil tussen de kinderen en de mensen staan. "Kinderen hebben frisse ideeën. Zo suggereerde mijn zoon onlangs dat de burgemeester het gemeentepersoneel af en toe op het kabinet te eten zou vragen. Een werklunch, waarom niet?"
Het personeel wordt trouwens betrokken bij de verdere uitwerking van het bestuursakkoord. "Communicatie is heel belangrijk. En externe communicatie begint bij interne: het personeel moet zich goed voelen, fier op zijn job zijn." En zo komt er ook een beter contact met de bevolking.
De nieuwe coalitie is onder meer van plan het bestuursakkoord in alle brievenbussen te steken. "En het zou wel eens kunnen dat het schepencollege overdag vergadert. Dan hebben de schepenen 's avonds meer tijd om zich onder de mensen te begeven."

.

Nu in het nieuws