Overname Texaco door Chevron komt niet als een verrassing

In het kleine wereldje van de oliemaatschappijen zijn de kaarten nog maar eens door elkaar geschud. Maandag werd officieel bevestigd dat het Amerikaanse Chevron voor een bedrag van om en bij de 35 miljard dollar (1.637 miljard frank) zijn landgenoot Texaco overneemt. De nieuwe fusiemaatschappij ChevronTexaco wordt de nummer vijf in de wereld, net voor het Frans-Belgische TotalFinaElf.

Koen Lambrecht

BR>De raden van bestuur van Chevron en Texaco keurden zondag de overname goed. Het nieuws van het overnamebod was al tijdens het weekend uitgelekt. De transactie vindt plaats door middel van een aandelenruil. Chevron biedt voor één aandeel Texaco 0,77 aandelen Chevron. Dat komt neer op een bod van 64,87 dollar per aandeel Texaco, 18 procent meer dan de koers van vrijdag. Chevron neemt ook de 7,4 miljard dollar zware schuldenlast van Texaco over.

De overname zelf is niet direct een verrassing. Bijna alle grote oliemaatschappijen ter wereld hebben de voorbije jaren partners gezocht om mee te fuseren. De doelstellingen zijn daarbij steeds dezelfde: schaalvoordelen creëren, besparingen realiseren, synergieën mogelijk maken én op de vijf continenten stevig aanwezig zijn. Na de fusies tussen Exxon en Mobil, BP en Amoco, Total en Fina - en daarna Elf Aquitaine -, vielen Chevron en Texaco bijna automatisch in elkaars armen.

Caltex

Toch strandde eerder dit jaar een eerste fusiepoging. Bijna alle onderdelen van Chevrons bod waren dan voor Texaco onaanvaardbaar. Vooral dat Chevron de volledig leiding over de fusiemaatschappij opeiste, schoot bij de groep uit White Plains (New York) in het verkeerde keelgat.

Chevrons gemilderde voorstel plaatst wel de eigen topman David O'Reilly op de voorzittersstoel, maar zijn evenknie bij Texaco, Peter Bijur, krijgt de post van vice-voozitter. Ook over de naam is overeenstemming bereikt: het wordt eenvoudigweg ChevronTexaco.

Chevron en Texaco zijn lang geen onbekenden voor elkaar. Zij werken al 63 jaar samen binnen de joint venture Caltex. Dat benzinemerk zag je vroeger ook bij ons, maar het verdween 15 jaar geleden uit het straatbeeld, toen Texaco alle stations opkocht. Nu bestaat het enkel nog in Azië en Afrika, waar het Caltex-embleem 8.000 stations siert.

Ontslagen

ChevronTexaco wordt een nieuwe (Amerikaanse) reus. Binnen de VS wordt de fusiemaatschappij de nummer drie, op wereldschaal de nummer vijf. De groep zal over oliereserves beschikken van 11,2 miljard vaten olie en er daarvan dagelijks 2,7 miljoen oppompen. Dat is ongeveer evenveel als Irak, de derde grootste petroleumproducent van het Midden-Oosten.

Topman David O'Reilly had bij de fusie onmiddellijk ook de aandeelhouders in gedachten: "ChevronTexaco zal de aandeelhouders van beide maatschappijen een hogere opbrengst bieden."

Zoals bij dergelijke grootschalige operaties te verwachten is, hangen er ook ontslagen in de lucht. De fusiemaatschappij telt, alle operaties inbegrepen, meer dan 55.000 werknemers. Daarvan zou 7 procent zijn baan verliezen.

Maar voor het zover is, moeten Chevron en Texaco eerst groen licht krijgen van de mededingingsautoriteiten. Vooral in het westen van de Verenigde Staten zou de nieuwe reus een erg dominante positie krijgen.

Wellicht weinig gevolgen voor België

Het samengaan van Chevron en Texaco heeft in ons land hoogstwaarschijnlijk weinig gevolgen. Vooral omdat eigenlijk maar één van beide partners duidelijk aanwezig is: Texaco.

In Brussel is wel Chevron International gevestigd, maar over de activiteiten van deze handelsmaatschappij kwamen wij weinig of niets te weten. Al onze telefonische oproepen bleven onbeantwoord - en dat is toch wel vreemd voor een onderneming die net een concurrent heeft overgenomen. Zeker is in elk geval dat Chevron in de zogenaamde

downstream

(verkoop van brandstoffen en smeermiddelen) niet langer actief is.

Texaco daarentegen is wel een bekend gezicht langs de Belgische wegen. De keten baat in ons land 350 tankstations uit en kwam onlangs nog in het nieuws door zijn samenwerking met UPS voor het bezorgen van producten die op het internet werden gekocht.

Optimistisch

De Brusselse vestiging, Texaco Belgium, fungeert eigenlijk als hoofdkwartier voor de hele Benelux. "In België, Nederland en Luxemburg samen zijn er een duizendtal Texaco-stations", weet woordvoerder Marc Vanden Boer te melden. Daarnaast verkoopt Texaco ook smeermiddelen in het groot, aan industriële gebruikers en groothandelaars.

In Gent is een onderzoekscentrum gevestigd dat ook technische diensten levert. Tussen haakjes: in de Gentse haven was ooit ook een olieraffinaderij gevestigd, maar die werd 15 jaar geleden gesloten door niemand minder dan John Goossens, de huidige topman van Belgacom. In Antwerpen produceert een joint venture van Texaco en Q8 dan weer smeermiddelen.

Alles samen stelt Texaco in de Benelux 450 mensen tewerk, waarvan 350 in België. Hoewel het nog te vroeg is om zicht te krijgen op eventuele gevolgen van de overname door Chevron, is Vanden Boer toch optimistisch. "In België zal het samengaan heel weinig impact hebben", vermoedt hij.