Scenarist Fernand Auwera moet zwijgen over 'Lijmen'

Niks dan lof gisteren op het filmfestival na de Vlaamse première van

Lijmen

van Robbe de Hert. Op de harde extreem-rechtse beelden aan het eind na. Behalve die nog deze dissonant: de Antwerpse schrijver en scenarist Fernand Auwera is vanwege zijn Nederlandse collega Ruud den Drijver met dwangsom van 10.000 gulden aangemaand in de pers te zwijgen over de Elsschot-verfilming.

Martine Cuyt

BR>Volgens de Nederlander die als eerste op het scenariolijstje in de generiek prijkt moet Fernand Auwera een dwangsom betalen bij elke keer Auwera in de pers nog iets vertelt over de verfilming van Elsschot. Als Den Drijver zijn wil doordrijft kost dit stuk Auwera 10.000 gulden of zowat 200.000 frank.

"Om het op zijn Antwerps te zeggen, Den Drijver heeft geen kl**** gedaan aan het scenario. Ik heb samen met de Robbe en Dorna - die de structuur van de film uitstippelde - maandenlang gewerkt aan de synopsis, structuur en ettelijke scenario-versies. Nu toetert Den Drijver overal rond dat hij het scenario schreef. En nog: hij zet zichzelf als eerste van het viertal op de generiek. In zijn pretentieuze leugenachtigheid een uniek staaltje van bedrog", hijgt Auwera nog na. "En neen, dit is geen nauwelijks gecontroleerde opwelling. Hier is een ruime week overheen gegaan. Het zal wel duidelijk zijn dat ik weerwerk wil en zal leveren."

Willeke

Ander weerwerk is er verder die nacht nauwelijks te horen. De film lijkt in de smaak te vallen. Hilde van Mieghem: "Ongelofelijk goed gemaakt. Hoge

production value

. Koen De Bouw - die de hoofrol met mijn dochter Marie zal spelen in mijn film - is schitterend in de hoofdrol. Mike is ook knap, Willeke is razend knap."

Marie van Mieghem: "Ik zie het volledig zitten om met Koen een hoofdrol te gaan spelen (lacht). Ik hou erg van de humor in

Lijmen

."

Bart Moeyaert: "Ik heb zondagochtend een film gezien, in de namiddag 10 kortfilms en nog ben ik bij deze prent constant geboeid blijven kijken. Dat zegt toch wat. De film komt mooi rond, de settings zijn erg goed, alles klopt. Elsschot zit erin."

Cyriel Van Tilborgh, voorzitter Willem Elsschot Genootschap (W.E.G.): "De ruggengraat van het boek blijft compleet overeind. De kracht van het verhaal en de stijl van Elsschot zijn omgezet in bijna even sobere, kernachtige en onderkoelde beelden. De film versterkt het boek. Hier staat de zakenman Alfons De Ridder op. Alleen het laatste stuk met beelden uit de actualiteit van toen: Borms, nazigroeten,... vind ik gevaarlijk. Ik begrijp dat Robbe de Hert de film wil situeren in de tijd met beelden van toen. Maar is bijna een intellectuele oefening. De beelden kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd. In plaats van een dessert, krijg je een zware boterham."

Ook kleindochter Ida De Ridder jr vindt "de overgang naar de ultrarechtse beelden een beetje vreemd. Verder heel mooie atmosfeer in de film, heel goed gespeeld, maar hoe raar het ook kan klinken - misschien een beetje te dicht bij het boek..."

Jan Maniewski, oudste kleinzoon,

Tsjip

: "Elsschot zou dat laatste stukje niet hebben geapprecieerd", denk ik. "Hij klaagde zelf ook aan, maar zonder die agressiviteit. Hij was hij al niet voor vertalingen, dus wat zou hij hebben gedacht over verfilming, een nog moeilijker omzetting?

Lijmen

is een zeer genietbare film geworden, de eerste in de Elsschotreeks, wat mij betreft."

Nu in het nieuws