Erik en Sanne stoppen als duo

Erik Van Neygen (49) en Sanne (27) staan tien jaar op de planken. Dat feit wordt gevierd met een reeks concerten in zaal Roxy in Temse. "Na lang wikken en wegen hebben we besloten dat dit meteen onze afscheidsconcerten zullen zijn", verklapt Erik. "Als duo zal je ons zeker niet meer aan het werk zien."

Herman Van Doninck

BR>Of Sanne apart nog iets zal doen in de showbusiness, valt af te wachten. "Voorlopig zegt ze 'neen', maar je weet maar nooit hoe het uiteindelijk draait", vervolgt Erik. "Deze beslissing werd ons ingegeven door het feit dat ik meer en meer werk heb met mijn galerij, en bovendien heeft Sanne toch ook een vermoeiende job in het onderwijs. In de muziek hebben we altijd op een hoog niveau meegedraaid en als je dat door praktische omstandigheden niet meer kan, is het het beste om ermee te kappen. Af en toe moet je keuzes maken in het leven, en dat hebben we nu gedaan."

Erik houdt zich al een aantal jaren vooral met zijn galerij bezig. "Daar kruipt ontzettend veel tijd en energie in", vertelt hij. "Je moet werken gaan zoeken, je wordt uitgenodigd door kunsthandelaars en je moet verkopen. Maar ik geniet er wel van. Het is altijd mijn droom geweest om me te amuseren met kunst. Je moet in deze branche wel altijd attent zijn, want het gaat over veel geld en je moet op korte tijd beslissingen kunnen en durven nemen."

Zoals Erik geniet van kunst, zo staat zijn levenspartner nog altijd enorm graag voor de klas. "Het is een zaligheid", roept ze uit. "Een heel vermoeiende job is het maar omdat het al het vijfde jaar na mekaar is dat ik hetzelfde leerjaar heb, wordt het steeds plezanter. Ik moet niet veel energie meer steken in voorbereidingen, zodat er meer tijd vrij komt voor de kinderen zelf. Bovendien weet je, door ervaring, vooraf af wie welke moeilijkheden zal hebben."

75.000

Met het afscheid van Erik en Sanne in het vooruitzicht, kunnen we niet anders dan even terugblikken. Wie herinnert zich niet hun monsterhit

Veel te mooi

? "Als je het louter materieel zou bekijken, is dat inderdaad ons absoluut hoogtepunt geweest", vindt Erik. "We hebben er 75.000 exemplaren van verkocht. In die tijd hadden we 7 tot 8 optredens op een weekend. Heel mooi, maar je wordt op zo'n momenten gewoon geleefd. En dan herinner ik me ook de momenten dat we in

Tien om te zien

te gast waren, en dat de dijk in Blankenberge zwart van het volk zag."

Maar ook heel wat andere zaken hebben Van Neygen veel plezier gedaan. "Een maand geleden nog werden we tijdens een optreden begeleid door mentaal gehandicapten. Die mensen hadden er hard aan gewerkt om er iets van te maken. En dat optreden was zo fantastisch, zo echt dat je er bijna de tranen van in de ogen kreeg."

En Sanne voegt eraan toe: "Voor en met mentaal gehandicapten optreden, is trouwens altijd een feest. Dat hebben we al dikwijls mogen ervaren. Zij zijn een heel dankbaar publiek. Ook als je wordt uitgenodigd als verrassingsgast, is het over het algemeen leuk. Dan weet je dat de mensen je echt willen. Zo heb ik het eens meegemaakt dat ik naar Knokke moest. Ik kwam in een appartementje terecht, waar één (1) meisje zat die verjaarde. Voor de rest was er niemand. Maar de jarige was een fan, en ik moest komen. Zij zat in de canapé en ik stond voor haar met de micro in mijn hand, want ik had onze geluidsinstallatie meegenomen. Ik dacht immers dat ik op een feestje in een zaal zou terechtkomen."

Op persoonlijk vlak vindt Sanne nog altijd de geboorte van dochtertje Maartje het absolute hoogtepunt. Is er nog geen opvolger op komst? "Neen", wuift ze het weg. "Ik heb nog een tijdje gedacht aan een tweede kindje, maar nu hoeft het niet echt meer voor mij. Met Maartje heb ik het al druk genoeg."

Afscheid, Erik en Sanne zingen en praten over hun afscheid in Klaveren Drie, Houtum 58, Kasterlee, 014-85.10.88, zondag 22 oktober, vanaf 15u.Tien jaar Erik en Sanne in zaal Roxy, Temse, op 30 en 31/10, 1, 2, 3, 4 en 5/11. Info: 03-771.00.03.