Jan Voss exposeert in Lier

In zijn werk verenigt Jan Voss het frivole van de Franse en de stoere kracht van de Duitse kunst. De kunstenaar is internationaal befaamd en exposeerde niet alleen in bijna heel Europa, maar ook in Japan en de Verenigde Staten. Dit najaar doet hij voor het eerst voor een langere tijd Vlaanderen aan. Galerie Kusseneers in Lier is de gelukkige gastheer.

BR>De uitgepuurde en functionele architectuur van galerie Kusseneers is de uitgelezen plek voor de exuberante schilderijen en collages van Jan Voss. Op het gelijkvloers hangen zijn meest recente creaties: een wirwar van kleurige lijntjes, waartussen hier en daar een archetypisch motief schuil gaat.

"Ik heb beelden in mijn hoofd en die wil ik naar buiten brengen", legt de kunstenaar zijn werkwijze uit. "Daarbij maak ik graag gebruik van een soort van pictogrammen. Dat zijn voor mij beelden die het schrift vervangen."

Dat zijn stijl schatplichtig zou zijn aan het dadaïsme, ontkent Voss stellig. Wel aan Paul Klee en aan de Duitse expressionisten, die hij sterk bewondert. Bovendien speelt ongetwijfeld een rol dat Voss, geboren in Hamburg, zijn vijfjarige academieopleiding kreeg in München, de enige stad in Duitsland waar de invloed van Asger Jorn en Cobra doorwoog. En in Voss' werk zijn er wel degelijk referenties aan Cobra te herkennen.

Na zijn artistieke opleiding in de Beierse hoofdstad kreeg Jan Voss een beurs voor Parijs. Sindsdien heeft hij daar voorgoed zijn stek gevonden. Nu al 40 jaar. Of hij zich onderhand een Parijzenaar voelt? "Parijs is een kruispunt van verschillende nationaliteiten en dus ook van culturen. Dit oefent mogelijk een invloed uit op mijzelf en mijn werk. Maar in wezen ben en blijf ik Duitser."

Jan Voss tot 16 december in Galerie Kusseneers, Baron Opsomerlaan 49, Lier. Open op vrijdag en zaterdag 14-18u.

Nu in het nieuws