Portugese Inapa koopt Belgische Buropapier

Print
Het Portugese Inapa (Investimentos Participacoes e Gestao) heeft voor een onbekend bedrag de Belgische distributeur van kantoorpapier Buropapier overgekocht. De Portugezen zijn van plan om Buropapier te fuseren met hun Belgische filiaal Ordipap, verklaarde Luc Meeus, gedelegeerd bestuurder van Buropapier.
BR>Buropapier heeft 50 werknemers in dienst, verspreid over het hoofdkwartier in Huizingen en verkoopkantoren in Noord-Frankrijk en Nederland. De distributeur van kantoorpapier realiseerde in 1999 een totale verkoop van 15 miljoen euro (ruim 605 miljoen frank). Inapa-dochter Ordipap, dat zich specialiseert in de distributie van grafisch papier aan drukkerijen, is gevestigd in het Waalse Genval.
De naam van de nieuwe combinatie is nog niet bekend. "Waarschijnlijk iets met papier", grapte een tevreden Meeus. Hij gaf wel aan dat er geen banen zullen sneuvelen. "Het plan is verder te groeien. Vooral Ordipap, dat slecht 4 mensen telt, kent nog een grote marge. Zij zullen vooral kunnen profiteren van onze logistiek, wij zullen op onze beurt ons productengamma kunnen uitbreiden."
Met de acquisitie vergroot het beursgenoteerde Inapa, de vierde grootste papierdistributeur in Europa, zijn marktaandeel in ons land tot vijf procent. Inapa, met zetel in Lissabon, is in tien Europese landen actief en realiseerde vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro (44 miljard frank). De Portugezen zijn van plan deze en andere recente overnames te financieren via een voor begin 2001 geplande kapitaalverhoging.

Mercator


De Brusselse verdeler van kantoormeubilair Mercator, die ook in Antwerpen een belangrijke vestiging heeft, wordt overgenomen door Burodep. Deze 'kantoorinrichter' van Luikse komaf versterkt daarmee zijn positie op de Belgische markt.
Mercator werd op 25 september failliet verklaard als gevolg van financiële moeilijkheden. Burodep nam begin deze maand zowel het merk Mercator, de lopende bestellingen als het klantenbestand over. Het personeel werd niet overgenomen, maar de ploeg van de Antwerpse antenne werd wel voltallig weer in dienst genomen.
Mercator realiseerde ooit een half miljard omzet, maar de voorbije jaren was dit cijfer gedaald tot 285 miljoen. Op het ogenblik van het faillissement werkten er 28 mensen, waarvan 6 in Antwerpen. De Antwerpse vestiging huisvestte ook het Gentse agentschap, dat in '99 werd gesloten.

.

Nu in het nieuws