Plastic ballen moeten grindtekort compenseren

Print
Op 31 december 2005 mag voor de allerlaatste keer grind uit de Limburgse en de Kempense bodem worden gehaald. Nochtans is deze delfstof onontbeerlijk in de bouwsector en dreigt er een tekort als de ontginning wordt gestopt. Daarom zijn talrijke bedrijven en wetenschappers druk bezig met het zoeken naar alternatieven voor grind. Zo heeft de firma Marmorith uit Houthalen een nieuw soort vloerplaat ontwikkeld waarin het grindvolume met 35% wordt verminderd. Het nieuwe systeem maakt gebruik van kunststof ballen, die in de vloer worden verwerkt.
BR>Onder druk van de publieke opinie, die de milieuhinder door de grindwinning beu was, werd in 1994 het befaamde Grinddecreet van kracht. Daarin werd als belangrijkste bepaling opgenomen dat het op 1 januari 2006 definitief gedaan moet zijn met de grindontginning in Limburg. Verschillende comités werden aan het werk gezet om de natuur in de oorspronkelijke staat te herstellen (herstructureringscomité), om sociale maatregelen uit te werken voor de 280 rechtstreeks betrokken werknemers (sociaal comité) en te zoeken naar substituten en alternatieven voor het grind (onderzoekscomité). Al deze comités kregen een werkingsbudget toegewezen van het (inmiddels met bijna een miljard frank gespekte) Grindfonds.
Het onderzoekscomité, onder voorzitterschap van professor Lucien Van Poucke (LUC), heeft nu een eerste project goedgekeurd en gesubsidieerd dat een beperking van het grindvolume mogelijk maakt. Het gaat om een initiatief van het Houthalense betonbedrijf Marmorith.

Besparing


Afgevaardigd bestuurder van Marmorith, Ewald Houben legt uit: "Ons project is een uitvinding van een Deense professor, die aanvankelijk niet serieus werd genomen in de sector. Wij weten wel beter. Het is een vloerplaat die holle kunststof ballen bevat, waardoor er minder beton en dus ook minder grind moet gebruikt worden (tot 35%). De besparing van het totaal gewicht kan zelfs oplopen tot 50%. Andere voordelen van dit 'BubbleDeck' systeem zijn dat er grotere overspanningen mogelijk worden (tot 15 meter) en dat de bouwhoogte beter kan benut worden."
Concreet worden de ballen geklemd tussen 2 aan elkaar gelaste wapeningsnetten, waarna het geheel wordt volgestort. Marmorith begint nog dit jaar met 2 proefprojecten en zal afhankelijk daarvan investeren in nieuwe machines.
Het onderzoekscomité, dat 50% van het project subsidieert, heeft berekend dat deze methode per jaar zo'n 30.000 ton grind kan besparen. Als andere bedrijven het systeem overnemen kan dit oplopen tot 350.000 ton per jaar.

.

Nu in het nieuws