En België?

Computercriminelen die vanuit België opereren, moeten al een tijdje op hun tellen passen. Ons land heeft namelijk sinds dit jaar een gloednieuwe wet op de computercriminaliteit. Even kort samenvatten.
BR>Valsheid van informatica
Onder valsheid van informatica verstaat men het vervalsen van juridische computergegevens via manipulatie van data. Op dit misdrijf - of poging tot - staat een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar of een geldboete van 5.200 frank tot 20 miljoen. Het manipuleren van informaticagegevens om zich te verrijken wordt bestraft met 6 maanden tot 3 jaar gevangenis of een boete van 5.200 frank tot 10 miljoen.
Computerinbraak
Inbreken in een computernetwerk kan een gevangenisstraf van 3 maanden tot één jaar of een boete van 5.200 frank tot 5 miljoen opleveren. Wanneer dit gebeurt met bedrieglijk opzet, wordt de gevangenisstraf zelfs verdubbeld. Hackers die een bedrijf van binnenuit belegeren, vallen onder dezelfde regel. Ook 'voorbereidende handelingen' of via hacking data helen wordt streng aangepakt met gevangenisstraffen van 6 maanden tot 3 jaar en geldboetes van 5.200 tot 20 miljoen frank. Voor criminele organisaties die een beroep doen op jeugdige hackers, wordt in de zwaarste straffen voorzien: van 6 maanden tot 5 jaar gevangenis of van 20.000 tot 40 miljoen frank.
Computersabotage
De laatste categorie is de computersabotage. Het gaat hier om het inbrengen van virussen, het vernietigen van files of het onbruikbaar maken van computersystemen. Op deze misdrijven staan gelijkaardige straffen als bij computerinbraak.

.

Nu in het nieuws