Estée Lauder onderzoekt invloed stress op huid

Het onderzoekscentrum van de cosmeticafabrikant Estée Lauder in Oevel bestudeert de invloed van stress op de huid. De firma ontwikkelde een stressverlagende aromatherapie en wil die nu uittesten op een honderdtal proefpersonen. Wie piekert, fronst zijn wenkbrauwen. Diepe rimpels in het voorhoofd zijn stille, maar duidelijke getuigen van stress. "Als je je goed voelt, straal je dat uit. Je voelt je zichtbaar lekker in je vel", beweert Lieve Declercq, executive manager van de afdeling research. Omgekeerd zitten gespannen mensen slecht in hun vel, volgens Declercq. "We weten dat stress een negatieve invloed heeft op mensen met een huidkwaal. Maar we houden ons niet bezig met ziekten. We onderzoeken hoe de gezonde huid door stress sneller veroudert." De onderzoekster ziet in het stressprobleem veel mogelijkheden voor de cosmetica-industrie. "Vraag maar aan om het even wie: iedereen heeft te maken met stress."

BR>Traditioneel verzorgen we onze huid met zalfjes en crèmes. Waarom nu een aromatherapie? "Geuren kunnen niet alleen lekker zijn, maar ook heilzaam. Ze beïnvloeden ons meer dan we denken. Aromatherapie bestaat al langer. Nieuw is dat we het effect nu meten", aldus Declercq. Estée Lauder zoekt daarom een honderdtal proefpersonen. "We willen twee groepen vergelijken: mensen met een laag stressniveau en mensen die last hebben van een verhoogd stressniveau." Lieve Declercq benadrukt dat ze geen mensen zoekt die onder doktersbehandeling staan. "Geen mensen die antidepressiva nemen", zegt ze. "Een psychologe helpt ons bij de samenstelling van de groepen. Kandidaten moeten een vragenlijst invullen. Daarna volgt een gesprek." Pech voor de mannen die zich willen aandienen. Alleen vrouwen komen in aanmerking. "Dat is omdat we met een zo homogeen mogelijke groep willen werken."

Maar het mansvolk moet niet wanhopen. "Het product werkt in principe ook bij mannen. Driemaal per dag verstuif je het in de hals, zodat je het de hele dag ruikt. Het is trouwens een vrij neutrale geur. Er kan nog een parfum bij worden gebruikt."

Vrouwen tussen 30 en 50 die willen meewerken, kunnen telefoneren naar Ilse Sente op 014-25.88.04. Ze moeten zich eenmaal per maand gedurende drie dagen vrijmaken voor het onderzoek om zich in 24u driemaal in het labo beschikbaar te stellen.

Nu in het nieuws