Herstel van ozonlaag kan duren tot 2070

Print
Het herstel van de ozonlaag zal veel langer vergen dan verwacht. Volgens recente prognoses kan het tot 2070 duren voor de laag in de atmosfeer die ons beschermt tegen ultraviolette straling, de gevolgen van het broeikaseffect te boven is.
BR>Dat zei dr. B. Bregman, van het Instituut voor Marine- en Atmosferisch Onderzoek Utrecht, maandag in Den Haag tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering.
Bregman hecht veel betekenis aan de verlaging van de temperatuur in de ozonlaag. Broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas, zorgen ervoor dat de temperatuur op aarde toeneemt, maar maken de ozonlaag kouder en leiden tot de vorming van ijswolken.
Al in 1986 is ontdekt dat die ijswolken mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het ozongat. Sneeuw uit die wolken wast de atmosfeer schoon van stikstofdioxiden, die het chloor neutraliseren. Door het 'uitregenen' van de wolken krijgt het chloor vrij spel om ozon af te breken. Dus hoe meer ijswolken, hoe meer ozonafbraak. Bregman verwacht dat daardoor het herstel van de ozonlaag veel langer zal duren dan gedacht.

.

Nu in het nieuws