Groot-Brittannië: dreigend tekort orgaandonoren

Print
In Groot-Brittannië dreigt een tekort aan orgaandonoren nadat bekend raakte dat in verschillende ziekenhuizen organen van dode patiënten (ook van kinderen) ongevraagd worden weggenomen.
Volgens een officieel rapport worden in meer dan de helft van de ziekenhuizen organen en andere lichaamsdelen weggenomen uit overledenen zonder dat de familie daarvoor haar toestemming gaf. Het ophefmakendste verhaal is dat van het Alder Hey ziekenhuis in Liverpool waar artsen lichaamsdelen uit zo'n 2.000 dode kinderen haalden.
In verschillende ziekenhuizen daalde het aantal orgaantransplantaties de voorbije dagen dramatisch. Velen trekken de toestemming voor een orgaantransplantatie weer in.
Intussen dreigt de Nederlandse patholoog Dick Van Velzen ermee de namen bekend te maken van de artsen en de ziekenhuizen die zich aan de praktijk beschuldigen. Van Helzen verwijderde in het Alder Hey Hospital naar eigen zeggen de organen uit 845 kinderlichamen in de periode van 1988 tot 1995. In 1995 verliet hij het ziekenhuis.
De Nederlander klaagt aan dat de Britse pers van hem de zondebok maakt. Hij wijst erop dat z'n voorgangers in het ziekenhuis begonnen waren met het stockeren van organen die ze uit lijken haalden, nog voor hij in dienst kwam.
Nu in het nieuws