Frans Cauwenberghs delft het onderspit voor Eddy De Herdt in Hemiksem

Print
De coalitiepartners CVP en SP moeten elk een zitje inleveren. Vooral voor burgemeester Frans Cauwenberghs (CVP) komt de klap hard aan. De sjerp verhuist naar het andere kamp en komt in het bezit van Eddy De Herdt (SP). Frans Cauwenberghs ging resoluut voor het burgemeesterambt. Maar de kiezers hebben hem hun vertrouwen niet gegeven. Het aantal voorkeurstemmen zag hij teruggeschroefd van 975 naar 860. SP'er Eddy De Herdt heeft hem voorbijgestoken met 1.013 bolletjes achter zijn naam, tegenover 505 in '94. "Ik ben uiteraard zwaar ontgoocheld", geeft Frans Cauwenberghs mee. "We hebben zes jaar heel hard gewerkt en hebben Hemiksem een ander gelaat gegeven, maar blijkbaar is het dat niet wat de mensen willen. Dat stelt me teleur."
BR>"De coalitie is weliswaar overeind gebleven", gaat hij voort. "We hebben beiden een zetel verloren, maar we vormen nog steeds een sterke meerderheid." Eddy De Herdt is, hoewel zijn partij een zetel heeft verloren, een gelukkig man. "We kunnen er natuurlijk niet naast kijken dat we als partij stemmen hebben ingeleverd. Daar moeten we zeker rekening mee houden. Persoonlijk heb ik goed gescoord en dat doet me enorm deugd", verzekert de burgemeester in spe. Want de sjerp mag hij zeker omgorden. "We blijven de grootste partij en ik heb de meeste voorkeurstemmen behaald. Dat we zoals vorige keer het burgemeesterambt nog zouden afgeven, kan absoluut niet. Het is zo goed als zeker dat we opnieuw met de CVP in zee gaan. De VLD kan ook, maar lijkt me niet haalbaar. Dan zitten we met een krappe meerderheid van 11 tegen 10. Dat risico wil ik niet nemen", aldus Eddy De Herdt.
Hoewel de VLD haar aantal zetels weet op te trekken van één naar vier, kijkt VLD-lijsttrekker Flor Keveryn sip. "Het is een prachtig resultaat, maar we kopen er niets mee. We zullen opnieuw zes jaar moeten wachten", treurt hij. Hoewel ook het Blok in de oppositie terechtkomt, werd in dat kamp een heus feestje gebouwd. De partij haalt vier zetels binnen, één meer dan in '94. "Daar kon ik alleen maar van dromen. We hadden gehoopt de drie zetels te bestendigen", glundert lijsttrekker Anthony Abbeloos.
MEEST RECENT