Verslag + reacties Westerlo - Genk

WESTERLO - Racing Genk werd al van in de eerste minuten in alle domeinen overklast door een enthousiast Westerlo. De bezoekers waren niet eens in staat een vuist te maken tegen die overmacht. Westerlo kon het zich zelfs veroorloven al na 10 minuten een penalty te missen via Schaessens. Het bleef gewoon wachten op het eerste thuisdoelpunt. Toen Delen een zee van ruimte kreeg en vanop 20 meter hard uithaalde, bokste Brockhauser de bal ongelukkig terug in het speelveld, zodat Willemsen in de rebound zijn eerste doelpunt in eerste klasse kon maken. Daarna was Genk gewoon een speelbal voor Westerlo dat op iedere vierkante meter van het veld wel een mannetje meer leek te hebben. Vooral Lukas Zelenka profiteerde van de lakse Genkse aanpak en demonstreerde met graagte zijn uitzonderlijk talent. Schitterende balbeheersing, haarfijne voorzetten en onnavolgbare dribbels. Na rust dreigde Genk even met de inbreng van Chatelle en Ban voor Thijs en Origi. Maar doelman Bart Deelkens en een dosis pech voorkwamen de aansluitingstreffer. Toen Zelenka er na een solonummer, waarbij hij in de backlijn 4 Genkse spelers als lucht voorbijwandelde, 3-0 van maakte was de match gespeeld. Racing Genk was toen helemaal op de dool en werd totaal vernederd door een speels Westerlo.
10' Een al te felle charge van Reini op Boeka Lisasi wordt bestraft met een penalty. Schaessens schiet de bal op de paal.
18' Brockhauser kan een loeier van Delen niet klemmen, een wachtende Willemsen werkt af: 1-0.
26' Sonck kopt een voorzet van Teelen nipt naast.
29' Een hoge voorzet van Delen wordt door Mitrovic binnengeknikt: 2-0.
53' Een gekraakt schot van Reini wordt door de op enkele meters van het doel vrijstaande Ban naast gedevieerd.
60' Na een knappe actie van Zelenka legt Boeka Lisasi de bal met de borst dood voor Mitrovic die simpel scoort: 3-0.
67' Zelenka zet een fabelachtige solo op. Met schitterende dribbels zet hij vier Genk-spelers in de wind en rondt af: 4-0.
78' Boeka Lisasi zet de forfaitcijfers op het bord: 5-0.

Doelpunten: 18' Willemsen 1-0, 29' Mitrovic 2-0, 60' Mitrovic 3-0, 67' Zelenka 4-0, 78' Boeka-Lisasi 5-0
Scheidsrechter: Marcel Javaux
Gele kaarten: Reini (fout), Willemsen (spelbederf)
Toeschouwers: 7.500
WESTERLO: Deelkens - Lammens, Dauwen, Ba, Delen - Janssens, Schaessens, Willemsen (68' Serneels), Zelenka (73' Vandenbergh) - Mitrovic (63' Milosevic) en Boeka-Lisasi
RC GENK: Brockhauser - Reini, Zokora, Roumani, Teelen - Kaku, Thijs (46' Chatelle), Van Der Elst (60' Digregorio), Daerden - Sonck en Origi (46' Ban)

Jan Ceulemans: "Ik toptrainer? Vanavond toch"
"Het doelpunt van Zelenka? Heb ik niet zo goed gezien. Maar eigenlijk kan het niet hé, dat hij 4 spelers voorbijgaat; hij had al veel langer de bal moeten passen." En: "Ik, een toptrainer? Vanavond wel ja. Volgende week kan het al anders zijn..." Dat heerlijke relativerende ondertoontje van Jan Ceulemans zegt niet alleen veel over zijn menselijke kwaliteiten maar ook over zijn eigenschappen als trainer. De 9 jaar in het vak hebben de Caje nog geen spat veranderd: altijd rustig, winst en verlies op de juiste manier inschatten. "We hebben één van onze betere matchen gespeeld. Al was ik er vooraf niet helemaal gerust in. Er waren bij Genk een aantal jonge gasten die de plaats innamen van enkele gevestigde waarden en die willen zich dan altijd bewijzen. Maar we hebben de partij heel geconcentreerd aangepakt."

Bart Willemsen: "Eindelijk dat doelpunt"
Alle vreugde van de 20-jarige Bart Willemsen na zijn openingstreffer voor Westerlo, was samengebald in één simpel woordje: eindelijk. Om die blijdschap met vrienden en familie te delen had hij er niet alleen een rush van ruim 80 meter voor over, maar ook een gele kaart van scheidsrechter Javaux. Willemsen had iets té ostentatief zijn truitje uitgetrokken. "Het is toch maar mijn eerste geel kartonnetje dit seizoen", lachte hij nadien zijn bestraffing weg. "Ik ben dolgelukkig met mijn eerste doelpunt in de eerste ploeg van Westel. Ik had voorheen nog niet gescoord; in vriendschappelijke noch in officiële wedstrijden. Dat het uitgerekend tegen de bekerhouder is, doet dubbel deugd."

Jef Delen: "Offensief uitleven"
Jef Delen lag aan de basis van de eerste twee goals. "Normaliter ben ik geen linksachter, maar door de afwezigheid van Björn De Coninck moest ik die positie bezetten. De trainer had gezegd dat ik eerst mijn defensieve opdracht moest vervullen maar dat ik, indien de situatie het toeliet, me offensief mocht uitleven. (lachend) Dat is aardig gelukt nietwaar? Waar het met dit Westerlo heen moet? Ach, we strijden nog op twee fronten voor een Europees ticket, als we straks één parcours succesvol hebben afgelegd, zullen we dik tevreden zijn."

Zoran Ban: "Dramatisch"
Zoran Ban kreeg na rust eindelijk nog eens een speelkans in Westerlo. "Het was van de heenmatch tegen Westerlo geleden, dat ik nog eens op het veld stond. Ik had er mij zoveel van voorgesteld. Het is een drama geworden. Het heeft geen zin een beschuldigende vinger naar een ander uit te steken. We hebben collectief gefaald en zullen collectief uit dit dal moeten kruipen." Pierre Denier loofde Zoran Ban achteraf voor zijn inzet tijdens de match, maar ook voor zijn positieve ingesteldheid tijdens de trainingen. Ban mag zich aan een nieuwe speelkans verwachten.

Wesley Sonck: "Zwak, zwak..."
Wesley Sonck was in Westerlo opnieuw met afstand de beste Genkenaar. Achteraf bleef hij minuten sprakeloos. "Ik weet het ook niet meer... De ene dag alles de andere dag niets. Wat waren wij onvoorstelbaar zwak, zwak ... Je zal ook wel gezien hebben waar het fout ging. Ja, we krijgen tegenwoordig toch wel erg gemakkelijk goals binnen."
Nu in het nieuws