Lokale partijen Rupelstreek handhaven cordon tegen Vlaams Blok

Print
Het cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok zal ook in de Rupelstreek gehandhaafd blijven. Op twee lokale partijen na ondertekenden alle politiek partijen de enquête georganiseerd door 'Hand in Hand Rupelstreek'. Enkel ONA in Boom en Gemeentebelangen in Hemiksem weigerden vooraf deze afspraak te maken.
BR>Onder de titel 'Charter voor de democratie' vroeg Hand in Hand Rupelstreek naar de bedoelingen van alle partijen over een mogelijk samengaan met het Vlaams Blok na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hand in Hand vroeg om het zogenaamde cordon sanitaire door de verschillende kandidaten te laten ondertekenen.
Voor de lokale afdelingen van de nationale partijen bleek dit geen probleem. Agalev, SP, CVP, VU-ID21 en VLD ondertekenden in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle zonder opmerkingen het niet-samenwerkingsakkoord met extreem rechts. Ook Vivant, dat alleen in Rumst opkomt, bezorgde het document ondertekend terug.
De discussie was bij de lokale partijen iets groter, maar toch ondertekenden ook zij het document. Enkel het Boomse ONA en Gemeentebelangen in Hemiksem deden dat niet.
"Dat is niet de juiste manier van werken" zegt Danny Schoonderwoert (ONA). "Ik doe niet mee aan het bestrijden van een zogenaamde ondemocratische partij met ondemocratische middelen. Het verleden heeft bewezen dat zoiets niet werkt. Maar dat betekent niet dat ik met hen wil samenwerken. Ik huiver van uiterst rechts en denk niet aan een samenwerking met hen, maar ik wil ook onafhankelijk blijven tegenover Hand in Hand."
Louis Van Tendeloo (Gemeentebelangen Hemiksem) vindt heel deze heisa maar niets. "Ik heb de vraag voorgelegd aan de tien kandidaten op onze lijst en de meerderheid besliste er niet op in te gaan. Wat voor zin heeft dat document voor ons. Als we al een verkozene hebben zijn we meer dan tevreden. Voor een gezamenlijke meerderheid met het Vlaams Blok zullen we zeker niet in aanmerking komen."
Bij Hand in Hand zijn ze toch tevreden met het resultaat. "Het is duidelijk dat een stem voor het Blok een verloren stem is" zegt woordvoerder Walter Keirsmaeckers. "Extreem rechts zal in de Rupelstreek niet in de meerderheid geraken."
MEEST RECENT