Art Sullivan, toen en nu

Print
Zondagnamiddag loopt op Canvas de documentaire Sydney: toen en nu. Daarin wordt de geschiedenis geschetst van de olympische stad. Dit portret, gemaakt met een budget van acht miljoen, is een Belgische productie die aan achttien landen is verkocht. Producent is Art Sullivan, Brusselaar en verre neef van prinses Mathilde.
BR>De naam Art Sullivan doet bij 40-plussers nog wel een belletje rinkelen. In de jaren zeventig was er een Franstalige zanger die miljoenen platen verkocht van tranentrekkers als Ensemble en Si tu pars. Hij veroorzaakte vooral in Portugal hysterie bij de tienermeisjes, wanneer hij er in de grote voetbalstadions ging optreden. Zijn muzikale carrière duurde een jaar of zes. Toen stak de disco-rage de kop op en hield hij het voor bekeken.
Art Sullivan werd onafhankelijk tv-producent en trok naar Amerika. Enkele jaren geleden bracht hij een reeks videodocumentaires op de markt, Onze steden toen en nu, waarin hij toonde hoe bekende plekjes van Brussel, Brugge, Gent, Antwerpen en Hasselt er een paar honderd jaar geleden uitzagen.
Hij produceerde ook een video over de koningshuizen, en wat blijkt? Art Sullivan is nu zelf familie van ons koningshuis. "Mijn moeder is de oudste nog levende d'Udekem d'Acoz", vertelt Art Sullivan, die eigenlijk Marc Liénart van Lidth de Jeude heet. "Als je mijn stamboom napluist, blijkt dat Mathilde en ik dezelfde overgrootvader hebben gehad."
Op vraag van tekstschrijver Sylvio Beaufort zette hij vorig jaar een tweetalige Ode aan Mathilde op de plaat. "Ik vond het leuk dat mijn naam op die manier opnieuw bekend zou geraken, maar ik heb het commercieel niet willen uitbuiten. De opbrengst is naar de Koning Boudewijn Stichting gegaan. Ik ken Mathilde trouwens niet persoonlijk. Mijn adellijke afkomst is eigenlijk iets wat me niet interesseert."

Klassiek


De echte passie van Art Sullivan blijft muziek. In het begin van de jaren negentig kwam er een compilatie-cd uit, 25 ans de Succès, die tot zijn eigen verbazing opnieuw goed heeft gelopen. In Portugal behaalde de schijf zelfs platina. Nu komt hij terug met een verrassend project, Le citoyen numéroté, waarin hij thema's van klassieke meesters als Händel, Liszt, Wagner en Fauré heeft aangepast aan het jaar 2000. De cd werd opgenomen in de Antwerpse O.L.V.-kathedraal. Begeleid door het Royal Philharmic Orchestra van Londen en het Koor van de Kathedraal van Westminster, zingt hij teksten die niet langer de tienermeisjes aanspreken maar waarin hij onder meer het kapitalisme aanklaagt. Een cd waarvan we ongetwijfeld nog zullen horen. Maar eerst is er zondag op Canvas zijn documentaire over Sydney, in oppervlakte de grootste stad van de wereld.
Sydney, toen en nu, zondag op Canvas, 16.40u
MEEST RECENT