Campo Antwerpen houdt retrospectieve Albert De Deken

Print
Precies op zijn 85ste verjaardag krijgt Albert De Deken een grote tentoonstelling bij Campo Vlaamsekaai. De kunstenaar die zijn carrière begon als voetballer bij Antwerp schildert niet meer, maar zal vanavond wel de vernissage bijwonen.
BR>Enkele jaren geleden werd Albert De Deken getroffen door een hersenbloeding. Sindsdien verblijft hij in home Welvaart in Kapellen. Hij schildert niet meer en zijn geheugen laat hem in de steek.
Alleen wat lang geleden gebeurde, herinnert hij zich nog. Dat hij als voetballer in de jaren veertig met links scoorde. Dat James Ensor en Rik Wouters de grootste Belgische schilders zijn. Dat er niets boven een portret van Velasquez gaat. Dat hij altijd een oogschilder is geweest, die een voorliefde had voor het stilleven en het portret.
Schoonzoon Charles Goedtkindt en dochter Annemie De Deken spannen zich al vijf jaar in om het werk van Albert De Deken blijvend in de belangstelling te houden. Dat lukt, want de herkenbare taferelen en kleurrijke verftoets van De Deken bekoren ook een jongere generatie kunstverzamelaars.
Aan belangstelling heeft Albert De Deken nauwelijks gebrek gehad. Maar de pers was vaak geïnteresseerd in het fenomeen van de schilder-voetballer. Zo maakten sportjournalisten Pol Jacquemin en Ivan Sonck ooit 'kunstreportages' over De Deken voor de BRT.
Charles Goedtkindt: "Nochtans speelde sport geen enkele rechtstreekse rol in zijn schildersloopbaan. Toen hij op de academie zat, kon hij wel verf en materiaal kopen door de premies die hij als voetballer verdiende. Hij speelde toen samen met drie broers bij Antwerp, dat toen de ploeg van de De Dekens werd genoemd."

Schoten


Albert De Deken was een geboren en getogen Schotenaar. Zijn ouders hadden er een jeneverstokerij en later een zeepfabriek. Albert werkte in de zaak, voetbalde, maar wou vooral kunstenaar worden. Hij volgde de lessen bij Isidoor Opsomer aan de Antwerpse Academie en zat in de klas met Vic Gentils, Jack Godderis en fotograaf Filip Tas.
"Opsomer heeft hem gesteund. Hij zei: 'Als ge een portret kunt maken, dan kunt ge uwe kost verdienen.' In 1952 liet mijn schoonvader een huis en atelier in Schoten bouwen, een gedurfde stap voor een pas getrouwde man. Een tijdje heeft hij moeten bijverdienen als wever. Tot hij in 1954 benoemd werd als professor aan de academie. Hij gaf les aan Panamarenko, Fred Brevoets, Wannes van de Velde en Linda Loppa."
Albert de Deken kreeg vijf dochters en een zoon. Hij maakte vaak kinderportretten in opdracht, maar van zijn schilderkunst kon hij nooit leven. Tot 1980 bleef hij lesgeven aan de academie. Zijn meest creatieve periode was steevast de vakantiemaand aan zee. Daar vond hij de overweldigende kleuren die zijn grootste handelsmerk waren.
Albert De Deken, leven voor de schilderkunst, van 8 september tot 5 oktober in Campo, Vlaamsekaai 30, 03.238.42.02, van 10-12.30u en 14-18u, zondag gesloten.

Nu in het nieuws