Nieuw botfragment geeft Neanderthaler gezicht

Print
Bij nieuwe opgravingen in het Duitse Neanderdal nabij Mettmann hebben paleo-antropologen een stuk aangezichtsbot gevonden dat perfect past bij het fossiele schedeldak van een in 1856 gevonden Neanderthaler. "Voor het eerst kijkt de Neanderthaler ons in het aangezicht", zo becommentariëren de onderzoekers hun vondst.
BR>Het bot is een handpalm groot en vult "naadloos" een stuk onder de linker oogkas van de Neanderthaler aan. De historische vindplaats ten oosten van Düsseldorf, die zijn naam gaf aan de robuuste voorloper van de moderne mens die ongeveer 30.000 jaar geleden van de aardbodem verdween, werd onlangs heropend.
Sindsdien werden al 50 botresten van mensen uit de ijstijd en talrijke stenen werktuigen gevonden. Een jaar geleden pakten Ralf W. Schmitz en Jürgen Thissen van de Rijnlandse dienst voor archeologie al uit met nieuwe Neanderthalresten. De nieuwe vondst voegt een belangrijk puzzelstuk toe aan het skelet dat in het deelstaatmuseum van Bonn wordt bewaard.

Onduidelijkheid


Er blijft niettemin onduidelijkheid bestaan over drie andere botresten uit de bovenarm, scheenbeen en de elleboog van een tweede mens, van wie eerder reeds, samen met de Neanderthalresten, een stuk bovenarm was opgedoken. De beenderen zijn zo 'gracieus' dat ze ofwel aan een vrouwelijke Neanderthaler ofwel aan een proto-moderne homo sapiens moeten hebben toebehoord, zo menen beide vorsers.
Met een geschatte ouderdom van 44.000 jaar zouden het meteen de oudste resten van een voorvader van de moderne mens op het Europese continent zijn. De eerste anatomische en genetische tests zijn "erg verhelderend", beloven de twee wetenschappers die verwachten dat de nieuwe vondsten een en ander zullen verduidelijken over de omstreden verwantschap tussen de Neanderthaler en de moderne mens.
MEEST RECENT