Chirurgie vervangt steeds meer de bril

Print
Een bril kan je mooi staan maar ook een bron van irritatie zijn. Voor wie in het laatste geval verkeert, is er goed nieuws. Steeds meer oogcorrecties kunnen feilloos en duurzaam gebeuren via chirurgie. Dat blijkt uit een congres dat deze dagen tweeduizend oogartsen bijeenbrengt op de Heizel in Brussel.
BR>Voor de eerste keer heeft zo'n internationale bijeenkomst plaats in België. "Niet toevallig", zegt voorzitter dokter René Trau. "Want ons land staat mee aan de spits van de ontwikkelingen inzake oogchirurgie."
Via honderden stands en workshops brengen producenten en onderzoekers verslag uit over hun ontdekkingen. Of pakken uit met apparatuur en gadgets, zoals een simulator waarmee je van tevoren kan 'zien' welk resultaat een bepaalde ingreep heeft. Ook oogtransplantaties zitten blijkbaar in de lift. Maar dé grote blikvanger is alles wat met laserchirurgie te maken heeft. Befaamde internationale chirurgen voeren onder het oog van de camera nieuwsoortige operaties uit in het Sint-Jansziekenhuis, die door de aanwezigen rechtstreeks gevolgd worden op groot scherm.
"De vooruitgang is nauwelijks bij te houden", zegt dokter René Trau, die voorzitter van de vereniging van Belgische oogchirurgen met 600 leden. "Miljoenen mensen over de hele wereld hebben al een heldere kijk op de wereld en de medemens gekregen dankzij chirurgie. In de toekomst zal die impact nog toenemen."

Staar


Spectaculair vindt dokter Trau de vooruitgang bij de behandeling van cataract of grauwe staar. "Dat krijg je wanneer de ooglens troebel en ondoorzichtig wordt. Enige oplossing is de lens te verwijderen en te vervangen door een kunstlens. Vroeger gebeurde dat door een grote insnede te maken in het oog. Een zware en riskante operatie, die een week hospitalisatie vereiste. Nu is dat een kleine ingreep die ambulant kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving. De ooglens wordt verbrijzeld door ultrasone golven en weggezogen door een opening van amper een paar millimeter. De kunstlens, uit siliconen, kan makkelijk via de opening ingebracht worden."
Een andere revolutie is de refractieve chirurgie. Daarbij wordt via de laser een laagje van het hoornvlies 'verdampt' om het gezicht te corrigeren. "Vroeger moest dat 'bijslijpen' of 'krassen' gebeuren met mesjes, nu kunnen we met grote precisie werken. Het kan een alternatief zijn voor bril of contactlenzen."
Dat betekent niet dat brildragers uit het straatbeeld verdwijnen. "Chirurgie is vooral interessant voor mensen bij wie brilglazen kunnen breken, zoals sportbeoefenaars. We zullen nooit iemand een operatie opdringen. Mensen hebben de keuze tussen bril, contactlenzen of refractieve chirurgie. Financieel komen ze alle drie ongeveer op hetzelfde neer. Chirurgie kost wel 30.000 tot 40.000 frank, maar een bril van 10.000 tot 15.000 frank moet je om de paar jaar vervangen."

Kunsttranen houden oog vochtig


Af en toe duiken berichten op over de achteruitgang van het gezichtsvermogen vanwege het werken aan computerschermen of, bij kinderen, computerspelletjes. "Daar zijn veel klachten over", geeft dokter Trau toe. "Maar objectief is nog nooit aangetoond dat dit oogletsels veroorzaakt. De klachten hebben te maken met vermoeidheid, concentratieproblemen en gebrek aan lichaamsbeweging."
Dokter Trau pleit wel voor tijdig oogonderzoek bij kinderen vóór ze zes jaar zijn. "Heel wat jonge kinderen gebruiken maar één oog, maar het valt niet meteen op. Als het kind tien jaar is, is het soms al te laat en blijven ze met een 'lui oog' zitten."
Een farmaceutische nieuwigheid in volle ontwikkeling zijn de kunsttranen, die via een druppelteller in het oog worden gedaan. "Heel wat mensen hebben problemen met slecht werkende traanklieren. Dat geeft een oncomfortabel gevoel. Tranen zijn belangrijk voor de voeding van het hoornvlies. Een goede traanfilm is goed voor het oogcomfort. (lachend) Af en toe een potje huilen is misschien triestig, maar de gezondheid van het oog vaart er wel bij." Voor wie niet meer kan wenen, bieden de kunsttranen een oplossing.
MEEST RECENT