Kandidaten VU-strekking weer samen naar Zwijndrechtse kiezers

VolUit en het Volksunie-gedeelte van de kartellijst GEM hebben zich in Zwijndrecht opnieuw met elkaar verzoend en trekken eensgezind als VU&ID naar de kiezers. VolUit-man en schepen Guy Carpentier is kopman. Het OCMW-raadslid voor GEM, Erwin Derveaux, staat tweede. ID21-kandidate Annick Braem krijgt de derde stek. Op de lijst staan dus zowel kandidaten uit de huidige meerderheid als uit de oppositie.

Peter Heirman

BR>In de aanloop naar de verkiezingen van 1994 deed zich een scheuring voor in de Zwijndrechtse Volksunie. Een belangrijke fractie binnen de partij zag GEM, het samenwerkingsverband met coalitiegenoot CVP niet zitten, en trok met scheurlijst VolUit naar de kiezers. GEM verloor zeven van zijn vijftien zetels en belandde in de oppositie. VolUit haalde twee zetels en maakt deel uit van de meerderheid.

Intussen verzoenden beide groeperingen zich met elkaar en beslisten samen met ID21 op één lijst op te komen. Schepen van Openbare Werken, Groen en Verkeer Guy Carpentier is kopman. VolUit-raadslid Fideel Bernaers duwt mee op 24. Helemaal onderaan (op 25) staat GEM-raadslid Katrien Vlieghe (36). Oud-schepen van Financiën Jan Menu staat middenin op 13.

De twee andere GEM-raadsleden van VU-strekking komen niet meer op. Gem-fractieleidster en voormalig schepen voor Cultuur Minne Arts-Van Goethem werd zeventig en stopt met de actieve politiek. Arts zetelde voor het eerst in 1976. Ook GEM-raadslid Robert De Cleen (53) houdt het na twee bestuursperiodes voor bekeken, omdat hij niet achter ID21-standpunten over onder meer abortus, euthanasie en drugs kan staan.

De ID21-kandidaten Annick (30) en vader Ernest (54) Braem staan respectievelijk op 3 en 23. Beiden stonden zes jaar geleden nog op de VolUit-lijst. De lijst telt in totaal tien vrouwen, en jongste kandidaat is Stijn Van Havere (26) op zeven.

Voor de provincieraadsverkiezingen kreeg Marleen Van Hauteghem (38) de tweede en dus strijdplaats. Van Hauteghem komt ook op voor de gemeenteraad en staat daar op 22.