John de Mol dankt 'Big Brother' aan Biosphere II

Print
Kanaal 2 gooit veel geld aan tegen Big Brother. Daarom gaat de lancering gepaard met een Barnum & Bailey-campagne. Elke dag wordt wat anders verzonnen. Gisteren was dat het bezoek van John de Mol, de bedenker, en van Sabine en Willem, twee kandidaten uit de Nederlandse Big Brother.
BR>"Hoe we op de idee zijn gekomen, heb ik onderhand al honderd keer verteld", steekt John de Mol van wal. "Drieënhalf jaar geleden had de KRO ons gevraagd naar iets voor de vrijdagavond. We zijn met een aantal mensen gaan samenzitten, maar het was zo'n avond waar niks bruikbaars uit voortkwam. Toen de vergadering afgelopen was en we nog even ons glas wijn leegdronken, begon iemand over dat experiment met de Biosphere II in Arizona. Daar hebben we even over doorgepraat, plots sprong een vonk over, een half uur later lagen de grote lijnen van Big Brother vast en 's morgens om half zes gingen we naar huis met het gevoel dat we aan iets heel bijzonders waren begonnen."

Jaar


In feite was op dat moment nog geen sprake van Big Brother. Aanvankelijk luidde de werktitel 'De gouden Kooi' en het was de bedoeling een groep mensen een jaar lang in een huis op te sluiten.
"Als we dat in de praktijk gingen uitwerken, bleek al snel dat het project werkelijk niet te betalen was", zegt John de Mol. "Noodgedwongen zijn we teruggevallen op honderd dagen en dan bleef het nog ontzettend duur. Dat het dan nog twee jaar heeft geduurd voor we het programma echt gingen maken, had twee redenen. Ten eerste was het technisch zeer gecompliceerd. We hadden geen enkele ervaring, we moesten het allemaal zelf uitzoeken. Ten tweede beseften we van het begin af aan dat we zeer omzichtig moesten omspringen met de mensen waarmee we gingen werken. De kandidaten waren geen wegwerpproducten. Ze moesten grondig worden gescreend en begeleid."
"Toch bleef het een idee die moeilijk lag. Voor Duitsland vormde het geld geen probleem, wel het concept. In Nederland hebben we lange tijd onderhandeld en zijn we ten slotte tot een akkoord gekomen met Veronica. Dat was een unieke deal, want het risico was voor rekening van de producent. Ik heb die overeenkomst probleemloos ondertekend omdat ik overtuigd was van het welslagen."

Familie


Sabine en Willem zaten in de Nederlandse Big Brother. Ondanks alle kritiek die over het programma werd uitgestort, beklemtonen ze dat ze er veel van hebben geleerd en dat het een heel boeiende ervaring was.
Sabine: "Ik heb geleerd kritisch naar mezelf te kijken. Na vijf weken ben ik met 85% van de stemmen weggestemd. Ik ben heel extravert en een flapuit. Dat bleek niet zo goed over te komen. Nu toom ik me wat in en probeer ik om mensen niet te beoordelen op een eerste indruk. Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik het een heel leuke tijd vond, niet in het minst omdat ik in het huis een relatie ben begonnen met Bart, de latere winnaar."
Willem: "We hebben het ontzettend goed gehad met mekaar. Verwonderlijk eigenlijk, maar we werden een soort familie. We zien mekaar nu nog vaak terug. Een compliment ook aan het hele team achter het programma. Wat gebeurde er in dat huis? Niks. We bakten brood, we deden de was, we lazen, we speelden met de kaarten. Allemaal niet echt opwindend. Toch hebben ze voor het publiek leuke televisie gemaakt."
De kritiek op Big Brother betreft voornamelijk het voyeurisme. Hoe hebben de kandidaten dat aangevoeld?
Sabine: "Je weet toch vooraf dat die camera's en die microfoons er zijn. Je bent daarop ingesteld. Wat ik veel erger vind, is dat je als een Bekende Nederlander uit dat huis komt. Je kunt je dat vooraf niet voorstellen, maar overal waar je komt, word je aangesproken. Nogmaals, ik heb er absoluut geen spijt van dat ik heb meegedaan, maar had ik het geweten, ik had er tien keer over nagedacht."
Willem: "Omdat ik twee kinderen heb, brak er wel eens wat, maar verder vond ik het allemaal heel erg meevallen. Ook met die bekendheid. Het leven gaat verder. Ik ga nu weer lekker voor de klas staan. Over twee, drie jaar ben ik gewoon een leraar die ooit heeft meegedaan aan Big Brother."
Big Brother, Kanaal 2, vanaf zondag om 21.15u
Nu in het nieuws